Rechtbank Leeuwarden


Opsporen en vangen van edelherten op Terschelling mag doorgaan

De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een inwoner van Formerum (Terschelling) om het opsporen en vangen van edelherten op Terschelling te staken, afgewezen.

Deze inwoner had deze dieren medio november 2008 uitgezet op Terschelling. Op dit eiland komen deze dieren niet voor en het uitzetten van deze dieren in de vrije natuur, in dit geval van Terschelling, is op grond van de Flora- en faunawet niet toegestaan. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit had daarom opdracht gegeven de edelherten op te sporen en te vangen, dit alles op kosten van de inwoner van Formerum. Met deze operatie is op maandag 15 december 2008 door een deskundige een aanvang gemaakt.

De inwoner van Formerum verzocht deze operatie te staken, omdat hij niet de kosten daarvan wenst te betalen. Hij maakte zich ook zorgen over de hoogte van de kosten van de operatie. Bovendien vond hij het niet terecht dat hem niet eerst gelegenheid is geboden om de edelherten zelf te vangen. Verder was hij van mening dat het bestaan van edelherten op Terschelling wel gelegaliseerd zou kunnen worden, zodat de edelherten überhaupt niet opgespoord en gevangen hoeven worden.

LJ Nummer

BG7783

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 19 december 2008 Naar boven