Gemeente Kerkrade

19.12.08: Eerste deel Carboonplein klaar

Na een jaar van bouwwerkzaamheden is de eerste fase van het plan Carboonplein zo goed als gereed. Volgens wethouder Peter Thomas verloopt het project volgens planning: "Ik ben bijzonder verheugd dat diverse winkels in het nieuwe plein hun deuren kunnen openen en dat ook de eerste bewoners hun nieuwe woningen kunnen betrekken", aldus de wethouder.

De eerste 57 appartementen, waarvan 20 koop- en 37 huurwoningen, worden binnenkort opgeleverd. Het eerste deel van het nieuwe plein en de bevoorradingshof aan de Van de Weijerstraat zijn gereedgekomen. Aldi, Albert Heijn, Art & Flower Galerie Jean Habets, Blokker, Chamar Shoes en Gall & Gall zullen in de eerste weken van januari 2009 op de nieuwe locatie hun deuren openen.

Sloopwerkzaamheden
Inmiddels is een begin gemaakt met de sloopwerkzaamheden van de panden aan de Akerstraat, huisnummers 38 tot en met 46. De machinale sloopwerkzaamheden zullen in januari en februari 2009 plaatsvinden. Aansluitend wordt gestart met de bouwwerkzaamheden van de tweede fase. Deze werkzaamheden zullen tot het einde van 2009 duren.

Parkeren
Met ingang van maandag 22 december tot begin januari 2009 zijn zowel de parkeerplaatsen op het nieuwe plein als de tijdelijke parkeerplaatsen tussen de Akerstraat en het nieuwe plein beschikbaar.

Vanaf begin januari 2009 zullen de tijdelijke parkeerplaatsen tussen de Akerstraat en het nieuwe plein komen te vervallen, omdat dit gebied deel uitmaakt van de bouwplaats fase 2. Vanaf dat moment zijn het nieuwe plein en de nieuwe winkels gedurende de bouwwerkzaamheden alleen bereikbaar vanaf de Kleingraverstraat.

Jumbo is bereikbaar vanaf de Van de Weijerstraat. De tegenover de begraafplaats gerealiseerde parkeerplaats is een goed alternatief voor de bezoekers. De bevoorrading van Jumbo blijft voorlopig plaatsvinden aan de zijde van de Akerstraat. Het bouwverkeer zal eveneens gebruik maken van de Akerstraat. De parkeerplaatsen aldaar zullen voor zover mogelijk gehandhaafd blijven.

Om gedurende de bouwwerkzaamheden het beperkte aantal parkeerplaatsen voor het winkelend publiek beschikbaar te houden, is besloten een blauwe zone in te stellen.