Liander


Capaciteitstarief voor netbeheerderskosten elektriciteit

12/19/2008

Met ingang van 1 januari 2009 wijzigt de opbouw van de energierekening. Klanten met een kleinverbruikersaansluiting krijgen de transportkosten voor elektriciteit voortaan in rekening gebracht via het zogenoemde capaciteitstarief.

Waarom het capaciteitstarief?

Het hanteren van een capaciteitstarief sluit beter aan bij de werkelijke kosten voor het realiseren, onderhouden en uitbreiden van het energienetwerk. De kosten voor het netwerk zijn namelijk hoofdzakelijk vaste kosten en worden dus niet of nauwelijks beïnvloed door het verbruik. Tevens zorgt het capaciteitstarief voor eenvoudigere administratie. Dit verkleint de kans op fouten in de communicatie en een onjuiste rekening.

Wat is het effect van de invoering?

Uitgangspunt van de wetswijziging is altijd geweest om de effecten voor afnemers van elektriciteit minimaal te houden. Hierbij is gekozen voor een financiële compensatie via de energiebelasting, waaronder de heffingskorting.

Voor enkele klantgroepen zoals verenigingen van eigenaren, zorgt deze maatregel voor onvoldoende financiële compensatie. Dit speelt met name bij aansluitingen waarbij geen sprake is van heffingskorting. Dit is het geval als er geen sprake is van een verblijfsfunctie zoals voor aansluitingen voor liften en portiekverlichting.

De minister beziet, in overleg met de Energiekamer en de gezamenlijke netbeheerders, de compensatiemogelijkheden voor klanten die substantieel nadeel ondervinden van de invoering van het capaciteitstarief. Op dit moment zijn er nog geen concrete regelingen bekend. Verwacht wordt dat hierover begin 2009 meer informatie beschikbaar is.

Om kosten te beperken kan het ook interessant zijn om de elektriciteitsaansluiting door Liander te laten verlichten. Verlichting van de aansluiting moet men zelf aanvragen. Raadpleeg voor meer informatie de bijlage 'Veelgestelde vragen capaciteitstarief'.
U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Liander: tel: 088 363 79 40 (ma t/m vrij van 08.30-17.00 uur)

Meer informatie

Raadpleeg voor meer informatie de bijlage 'Veelgestelde vragen capaciteitstarief' of surf naar www.consuwijzer.nl/energierekening of www.energiekamer.nl/zakenwijzer