Waterschap Rivierenland

Lichte stijging waterschapslasten in 2009

Voor de meeste huishoudens stijgen de waterschapslasten in 2009 licht. Bedrijven gaan over het algemeen minder betalen. De verschuivingen zijn een gevolg van veranderingen in de Waterschapswet. Met de inkomsten vanuit de waterschapslasten kan het waterschap werken aan met name veilige dijken, zuiveren van afvalwater en aan voldoende water in de sloten en weteringen.

In welke mate de tarieven in 2009 wijzigen t.o.v. 2008 hangt af van de situatie van belastingplichtigen. Enkele voorbeelden: voor een gemiddeld gezin met een eigen woning met een waarde van EUR 206.000 in het gebied van waterschap Rivierenland stijgen de waterschapslasten in 2009 met circa 2,8% ten opzichte van 2008. Een gezin met een huurhuis gaat 0,6% meer betalen.
Voor een gemiddeld bedrijf in het gebied van waterschap Rivierenland dalen de waterschapslasten. Bijvoorbeeld een glastuinbouwbedrijf en een groothandel gaan zo'n 1% minder betalen, een metaalbedrijf 9% minder.

Totale begroting EUR 160 miljoen

De totale begroting van het waterschap bedraagt EUR 160 miljoen. De kosten worden voor EUR 25 miljoen gedekt uit bijdragen van derden en reserves en voor EUR 135 miljoen uit de belastingheffing.

Wijziging belastingstelsel

Per 1 januari 2009 verandert het belastingstelsel van de waterschappen in Nederland - als gevolg van een wijziging van de Waterschapswet. Deze wijziging heeft een verschuiving van lasten tot gevolg tussen de verschillende categorieën van belastingbetalers. Het nieuwe belastingstelsel bestaat de volgende heffingen:
· de watersysteemheffing (voor de kosten aan het watersysteem en de dijken),

· de zuiveringsheffing (voor de kosten die zijn verbonden aan het zuiveren van afvalwater),

· de verontreinigingsheffing (voor de kosten die zijn verbonden aan directe lozingen op het oppervlaktewater in beheer bij het waterschap) en

· de wegenheffing (voor de kosten van aanleg en beheer van wegen in het gebied Alblasserwaard en Vijfheerenlanden).

De begroting en de belastingtarieven voor de verschillende groepen belastingplichtigen zijn in te zien elders op deze website.