© 2008 ECORYS Nederland BV

ECORYS evalueert Europafonds voor Ministerie BuZa

18 december 2008 - ECORYS heeft in
opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een evaluatie uitgevoerd van het Europafonds over de periode 2006-2007. Het Europafonds heeft als doel de maatschappelijke discussie over Europa te stimuleren via de subsidiering van `burger tot burger' initiatieven'.

In Nederland gevestigde organisaties kunnen een beroep doen op het fonds. Het ECORYS- rapport is nu naar de Tweede Kamer gestuurd vergezeld van een reactie van de staatssecretaris voor Europese Zaken.

Begin 2008 nam naar aanleiding van publicaties in de media de politieke aandacht voor het Europafonds sterk toe. Dit leidde tot een interpellatiedebat in de Tweede Kamer die het uitvoeren van een evaluatie urgent maakte. De evaluatie moest inzicht geven in de effecten en de doelmatigheid van het beheer.

ECORYS stelt in het rapport vast dat het Europafonds een zinvol instrument is om via burgerinitiatieven het Europadebat te stimuleren. De studie toont aan dat de werking van het fonds sinds de vorige evaluatie in 2005 is verbeterd. De meting van resultaten is moeilijk mede door de ruime doelstellingen. De evaluatie geeft tevens aan dat subsidies aan politieke partijen of daaraan gelieerde organisaties verstrekt mogen (blijven) worden, omdat zij deel uitmaken van het maatschappelijk middenveld en dus behoren dus tot de doelgroep van het Fonds. Ook wijst de evaluatie uit dat geen sprake is van structurele bevoordeling dan wel benadeling bij de beoordeling van subsidieaanvragen.

In het rapport wordt ook een aantal knelpunten gesignaleerd. Het belangrijkste knelpunt is dat de keuze gemaakt is het fonds door het ministerie te laten beheren en dat er geen externe deskundigen betrokken zijn bij het selectieproces. Door het beheer van het Europafonds bij ambtenaren te leggen die ook het staande beleid ten aanzien van Europa moeten uitdragen ontstaat een politiek-ambtelijke spagaat. Wel wijst de evaluatie uit dat geen sprake is van structurele bevoordeling dan wel benadeling bij de beoordeling van subsidieaanvragen, maar het ministerie heeft de schijn tegen hetgeen zich vertaald in een beperkt aantal aanvragen van Eurokritische organisaties. ECORYS beveelt daarom aan om de onafhankelijkheid te vergroten door het beheer van het Europafonds uit te besteden. Deze aanbeveling wordt door de staatssecretaris overgenomen.

Ook de aanbevelingen om andere knelpunten zoals de beperkte resultaatgerichtheid, de relatief hoge beheerskosten en de (te) ruime selectiecriteria op te lossen worden door de staatssecretaris overgenomen.

Het volledige rapport is te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.