Gemeente Sittard-Geleen


Laatste raadsvergadering Sittard-Geleen van het jaar

Sittard-Geleen, 19 december 2008 ­ De gemeenteraad heeft op 17 en 18 december verggaderd. De heer Willem Verhaeg (GroenLinks) heeft in de raadszaal de plaats ingenomen van mevrouw Ria Dielissen. Op de agenda van de raad stonden naast de derde Programmarapportage 2008 onder meer de Reclamebelasting, de Belastingvoorstellen 2009, een aantal voorstellen op het gebied van Werk en Inkomen en het stemmen in een willekeurig stemlokaal.

Sittard-Geleen verliest met Ria Dielissen een ervaren raadslid. In januari 1999 kwam Dielissen uit Grevenbicht in de gemeenteraad van Born, sinds mei 2001 in die van de nieuwe gemeente. Opvolger is Willem Verhaeg (47 jaar), beeldend kunstenaar, fotograaf en docent aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht. De in Sittard woonachtige Verhaeg is geen onbekende in de politiek. Sinds deze raadsperiode is hij burgerlid van één van de raadscommissies.

De gemeente doet tijdens de verkiezing van het Europees Parlement weer mee aan het project 'Stemmen in een willekeurig Stemlokaal'. Burgers zijn dan om te stemmen niet gebonden aan één bepaald stemlokaal.

Met centrummanagement wil de raad de kwaliteit van de stadscentra verbeteren. Aantrekkelijke binnensteden trekken meer publiek. Ondernemers in de centra van Sittard en Geleen gaan een belasting betalen voor 'reclameobjecten'. De invoering van deze belasting is in overleg met de ondernemers tot stand gekomen. Volgens het principe 'door en voor ondernemers' worden de middelen onder meer ingezet voor promotie, evenementen, beveiliging, bereikbaarheid en onderzoek. De opbrengst van de reclameheffing zorgt voor een structurele bijdrage van de centrumondernemers aan het centrummanagement, dat verder steunt op bijdragen van de gemeente en de vastgoedeigenaren in de centra. Deze aanpak vervangt de huidige situatie waarbij de centrumactiviteiten afhankelijk zijn van de inspanningen en bijdragen van de winkeliersvereniging. Sittard-Geleen is de eerste stad van Limburg die deze belasting invoert.

Het voorstel van het college voor de parkeertarieven 2009 heeft de eindstreep niet ongeschonden gehaald. De raad heeft namelijk besloten om op enkele locaties in Sittard de tarieven niet met ¤ 0,220 maar met ¤ 0,10 per uur te laten stijgen. Ook is beslloten om de maximale parkeertijd op de Markt(Theaterplein) in Geleen vanaf 2009 te beperken tot twee uur. De tarieven van de bewonersvergunningen worden in 2009 niet verhoogd. De overige belastingen en tarieven zijn conform het collegevoorstel vastgesteld.

In het debat over de 3e Programmarapportage 2008 was er opnieuw veel aandacht voor de gevolgen van de kredietcrisis. Die gevolgen worden steeds zichtbaarder, zo constateerden diverse fracties. De gemeente moet proberen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

De raad maakte er direct werk van door te besluiten dat ondernemers gemeentelijke belastingen tot een bedrag van ¤ 20.000 vanaf 2009 in acht termiijnen mogen betalen. Op dit moment geldt voor gespreide betaling nog een maximum van ¤ 3.500.

Ook vraagt de raad het college om te onderzoeken of het mogelijk is om bouwprojecten, waaronder de De Dominicaan, door of via de gemeente voor te financieren. In januari 2009 komt het college met een actieplan rond de kredietcrisis. Met de vastgestelde 3e Programmarapportage heeft de raad de begroting 2008 bijgesteld.

Om in aanmerking te komen voor een langdurigheidstoeslag geldt een inkomensgrens. De raad wil dat het college gaat onderzoeken of het mogelijk is om die inkomensgrens te verruimen, zodat meer mensen in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag.

De raad vindt dat de Tweede Kamer maatregelen moet nemen om te bereiken dat in de semi-publieke sector, waaronder thuiszorg en woningbouwcorporaties, de zogeheten Balkenende norm gehanteerd wordt als bovengrens voor de inkomens van de bestuurders.

De behandeling van het initiatiefvoorstel van het CDA, over de verkeerssituatie Rijkswegboulevard, is doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering.


---