Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Datum: 19 december 2008

NOS-verslaggever Peter ter Velde praat met Taliban

Vanavond in de NOS Journaals op Nederland 1 en 2

"Met z'n zessen zitten ze tegen de keldermuur in een huis ergens in Uruzgan. Het is onze eerste ontmoeting met de Taliban. We weten niet wat we ervan verwachten moeten. Er worden handen geschud. Beleefdheden uitgewisseld. De afspraak met onze contactpersoon, die de ontmoeting geregeld heeft, was dat er geen wapens meegenomen zouden worden. Ze hebben zich er aan gehouden. Ook zij weten niet wat ze verwachten moeten. Ook voor hen is deze ontmoeting nieuw. Ze hebben nog nooit met buitenlanders gepraat", aldus Peter ter Velde.

Peter ter Velde sprak tijdens een un-embedded reis in Uruzgan met een groep van zes Taliban, onder wie een lokale leider die zegt dat hij al twintig keer tegen de Nederlanders heeft gevochten. Deze lokale strijders hebben in het gesprek laten weten dat de Taliban in het voorjaar weer een offensief tegen de Nederlanders in Uruzgan beginnen. De Taliban in Uruzgan zijn nu zwak, de leiders zitten in Pakistan, maar keren in de lente terug. Ze zeggen ook dat ze de Taliban steunen omdat de regering-Karzai niets voor hun streek doet en omdat de buitenlanders zijn gekomen om hen te doden en hun huizen te vernietigen. De Nederlanders hebben volgens hen veel mensen gedood.

Peter ter Velde vertelt zijn vehaal vanavond in het NOS Radio 1 Journaal (vanaf 17.30 uur) en in de NOS Journaals op Nederland 1 en 2. Zijn verslag van deze ontmoeting is te lezen op www.nos.nl.


Noot voor redacties


Nederlandse Omroep Stichting (NOS)