PvdA Rotterdam


Senioren gratis mee met de bus

Vr 19 Dec 2008 - Maasstad
Senioren gratis mee met de bus

Rotterdamse senioren mogen vanaf 1 januari 2009 gratis met het openbaar vervoer reizen. Binnen de grenzen van Rotterdam is voor hen reizen met de tram, trein, bus en metro van de RET kosteloos. Dat heeft het Rotterdamse stadsbestuur onlangs bekend gemaakt.

Eerder dit jaar is een proef geweest met gratis openbaar vervoer voor ouderen. Uit het evaluatierapport bleek dat er dankbaar gebruik van was gemaakt. Naar verwachting zullen in 2009 zon 57.000 ouderen het gratis OV gaan benutten. Met name PvdA en SP hebben hier lang voor gestreden. We koesterden deze wens al lang, vertelt gemeenteraadslid Leo Bruijn (PvdA).

Er zijn natuurlijk ouderen die door beperkingen alleen maar met Vervoer op Maat reizen. Maar wij hebben een aantal doelen met het gratis openbaar vervoer voor ouderen. We willen dat mensen die actief zijn dit blijven zonder gehinderd te worden door vervoerskosten. Voor wie graag op stap gaat, kan het benodigde bedrag voor vervoer gauw oplopen tot 5 à 10 euro per week. En als er meer stoelen in het openbaar vervoer gevuld zijn, dan voelen mensen zich al snel veiliger. Meer reizigers betekent meer ogen die iets zien.

Verder kan dit gratis OV een middel zijn tegen vereenzaming. Uit onderzoek is gebleken dat 6 à 7 procent van de ouderen is vereenzaamd. Maar hetzelfde percentage ouderen dréigt te vereenzamen. Met name die groep hopen we over de streep te helpen om op stap te gaan nu vervoerskosten geen belemmering meer vormen.

Dat met name middel- en hoger opgeleide ouderen veel gebruik maakten van het gratis openbaar vervoer verbaast Bruijn niet. Die hebben vaak al allerlei bezigheden.

In de omliggende gemeenten is gratis OV voor ouderen ook onderwerp van gesprek. Maar het is nog even toekomstmuziek of andere steden mee gaan doen met dit initiatief. Het kostenplaatje bedraagt 4,7 miljoen euro.

Dit artikel stond in de Maasstad van 17 december 2008