Bonnefanten Museum Maastricht

Mooie Maria's tijdens kerst in het Bonnefanten

10 gratis kerstrondleidingen

Speciaal in de kerstvakantie organiseert het Bonnefantenmuseum vanaf 20 december 2008 t/m 4 januari 2009 tien gratis rondleidingen. Een Vriend van het museum staat voor u klaar om alle ins en outs te geven over de afbeelding van Maria, de meest afgebeelde vrouw in de kunstgeschiedenis.

Dat is niet voor niets; als moeder van Jezus staat zij in de kersttijd extra in de belangstelling. In de volksdevotie is Maria enorm populair en wordt zij vaak aangeroepen omdat zij als moeder en vrouw 'toegankelijker' zou zijn dan Christus, de werkelijke Middelaar tussen mens en God. Maria wordt het meest afgebeeld als moeder van het kindje Jezus dat zij op haar schoot houdt.

Alleen al in de tentoonstelling Palazzo is hier een hele zaal mee gevuld; een madonna op paneel geschilderd, op doek, met gouden achtergrond of een mooi doorkijkje. En niet alleen schilderijen, maar ook reliëfs van gips en keramiek vullen de wanden. Er is zelfs een heel mooi exemplaar van het beroemde Della Robbia atelier.

Omdat Maria zo'n bijzondere vrouw is, wordt kosten nog moeite gespaard om haar devoot af te beelden. Haar bijna altijd blauwe mantel is vaak met lapus lazulli geschilderd, een pigment dat duurder is dan goud. Bloemen- en stralenkransen complementeren het geheel. Kortom, een rijk thema waardoor schilders en opdrachtgevers zich eeuwenlang hebben laten inspireren.

Deelname rondleidingen gratis voor bezoekers op vertoon van entreebewijs
Data 20, 21, 23, 26,27, 28 en 30 december 2008 en 2 t/m 4 januari 2009 Tijdstip 11.30 uur.
Let op vanwege de te verwachten drukte raden we u aan tijdig aanwezig te zijn; we hebben beperkte capaciteit. Het is niet mogelijk te reserveren.

De Vereniging Vrienden van het Bonnefantenmuseum ondersteunt sinds 1984 de activiteiten van het museum. Vanaf 2002 geeft een team van vrijwilligers elke zondag gratis rondleidingen aan bezoekers. Met dit bijzondere initiatief willen zij hun brede interesse in kunst en cultuur uitdragen naar andere liefhebbers en geïnteresseerden.

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Donatello, Maria met kind, ca. 1450, Rijksmuseum Amsterdam Maria met kind, ca. 1450
Donatello
Rijksmuseum Amsterdam

Anoniem, Madonna met kind, ca. 1450, Rijksmuseum Amsterdam Madonna met kind, ca. 1450
Anoniem
Rijksmuseum Amsterdam

Benedetto Buglioni, The Annunciation, ca. 1520, Rijksmuseum Amsterdam The Annunciation, ca. 1520
Benedetto Buglioni
Rijksmuseum Amsterdam

Ambrogio Bergognone, Madonna met kind, ca. 1510, Rijksmuseum Amsterdam Madonna met kind, ca. 1510
Ambrogio Bergognone
Rijksmuseum Amsterdam

© Sano di Pietro; Collectie Rijksmuseum Amsterdam. Foto Peter Cox Madonna met H. Franciscus van Assisi en Bernardus van Siena, ca. 1460 © Sano di Pietro; Collectie Rijksmuseum Amsterdam. Foto Peter Cox