Gemeente Dalfsen

Onthulling Kunstwerk Noli Me Tangere in Nieuwleusen

27-11-2008

Op zaterdag 20 december wordt het kunstwerk Noli Me Tangere officieel onthuld.

Onthulling Kunstwerk Noli Me Tangere in Nieuwleusen

Nieuwleusen - Op zaterdag 20 december wordt het kunstwerk Noli Me Tangere officieel onthuld. Het kunstwerk krijgt een plaats op de Grote Markt in Nieuwleusen en is ontworpen door de Beligische kunstenaar Luk van Soom.

In het masterplan `Herinrichting winkelcentrum Nieuwleusen Zuid' is in 2006 een bedrag van EUR 80.000,- opgenomen voor kunst. Hiervan stelde projectontwikkelaar Vastbouw EUR 40.000,- ter beschikking. In overleg met wethouder Diny Laarman heeft de gemeentelijke Kunstcommissie in januari 2007 de opdracht gekregen om te zoeken naar een geschikt kunstwerk voor de Grote Markt. Aan de Kunstcommissie werd een vertegenwoordiging uit "de buurt" toegevoegd, met daarbij de directeur van Vastbouw. In gezamenlijk overleg zijn concepten van kunstenaars besproken.

In deze bespreking kwam ook het werk van Luk van Soom onder ogen. Een foto van Noli Me Tangere wekte alom bewondering en enthousiasme. Dat werd nog versterkt nadat de leden en wethouder Laarman het kunstwerk hadden gezien in Almere. In juni 2007 zijn de eerste contacten gelegd met Luk van Soom. Met Luk is kennisgemaakt en hij heeft de lokatie De Grote Markt bekeken. De tijd die daarop volgde is besteed om te onderzoeken in hoeverre het kunstwerk daadwerkelijk zou kunnen worden gerealiseerd. Er was namelijk een budget van EUR 80.000,- beschikbaar, maar het kunstwerk kost EUR 120.000,-. De raad besloot in januari 2008 het benodigde extra bedrag van EUR 40.000,- beschikbaar te stellen.

Uitleg van het kunstwerk
Luk van Soom legt zijn kunstwerk als volgt uit: "In het Nederlands betekent Noli Me Tangere "Raak me niet aan". De titel houdt verband met de ontmoeting van Maria Magdalena en Jezus. Na de opstanding ontmoet Maria Jezus en wil hem omhelzen, maar Jezus zegt dan `Noli Me Tangere.' De uitleg is dat Jezus op dat moment voor zijn hemelvaart een verschijning was en uit licht bestond en hij niet aangeraakt kon worden. Het licht kun je niet aanraken maar is wel zichtbaar. Mijn boom is zichtbaar en tastbaar. Zijn licht is enkel zichtbaar."