ONK kunstrijden 20-21 december 2008 Thialf, Heerenveen

04/12/2008 14:12

KNSB

PERSBERICHT

Schaatsmekka Thialf wordt kunstrijpaleis

HOOGLAND - Op 20 en 21 december zal schaatsmekka Thialf omgedoopt worden tot kunstrijpaleis. De top van het Nederlandse kunstrijden zal dan in actie komen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap kunstrijden. Het evenement biedt aan alle kunstrijliefhebbers wat wils. Niet alleen de solorijders geven acte de présence, ook het paarrijden en synchroonschaatsen staan op het programma.

Kunstrijden wordt beschouwd als een van de moeilijkste sporten die er bestaan. Om de drievoudige en viervoudige sprongen onder de knie te krijgen moeten de sporters jarenlang intensief trainen op de complexe sprongtechniek. Dit vergt enorm veel discipline en atletisch vermogen. Het draait in kunstrijden echter niet alleen om de techniek van sprongen en pirouetten. Net zo belangrijk is het kunstzinnige gedeelte van de sport. Alle atletische en technische hoogstandjes moeten worden verweven in een choreografie, die het verhaal van het muziekstuk vertaald in bewegingen. Dit maakt kunstrijden een unieke combinatie van kunst en sport.

Nederland heeft een uitgebreide competitie, die bestaat uit twee verschillende circuits. Naast de competitie om de zogeheten KNSB Cup voor de jongere wedstrijdschaatsers, organiseert de KNSB het Open Nederlands Kampioenschap. Het ONK werd voorafgegaan door drie selectiewedstrijden, waarna per categorie de beste twaalf schaatsers uit de selectieronden uitgenodigd worden om in Heerenveen te strijden om de belangrijkste titel van het jaar.

Op het ONK in Heerenveen zullen ook de startbewijzen voor buitenlandse uitzendingen verdiend worden. Traditiegetrouw wordt de Nederlands kampioene bij de senioren afgevaardigd naar het Europees Kampioenschap, dat in januari in Helsinki zal plaatsvinden. De beste drie schaatsers van alle categorieën mogen bovendien ons land vertegenwoordigen tijdens de AEGON Challenge Cup, een internationaal top evenement dat in maart op de Haagse Uithof plaatsvindt en waar zowel gevestigde kampioenen als jonge talenten vanuit de hele wereld aan meedoen.

In Heerenveen komen de solorijders uit in vier verschillende leeftijdklassen, de Debs (tot 13 jaar), Novice (tot 15 jaar), Junioren (tot 18 jaar) en Senioren. Ook zullen dit jaar enkele koppels deelnemen in de spectaculaire discipline Paarrijden, waaronder de tweeling Rachel en Dmitry Epstein die onlangs zijn uitgeroepen tot meest talentvolle Haagse jeugdsporters van 2008. Tijdens het Open Nederlands Kampioenschap zal ook het synchroonschaatsen op het programma staan. In deze discipline wordt de kür uitgevoerd door een grote groep schaatsers, die synchroon allerlei inventieve, niet ongevaarlijke figuren op het ijs schaatsen. Het synchroonschaatsen is een groeiende tak binnen het kunstrijden en bovendien erg populair bij het publiek.

Naast al dit moois kijkt Thialf natuurlijk uit naar de rentree van hun eigen Heerenveense kunstrijkoningin, Karen Venhuizen. De 9-voudige Nederlands kampioene werd in februari van dit jaar met verlammingsverschijnselen opgenomen op de intensive care. Het bleek om de ziekte van Guillain-Barré te gaan, een aandoening aan het zenuwstelsel. Venhuizen heeft zich wonderbaarlijk snel door het loodzware revalidatie proces geknokt en het is haar gelukt om er op 20 en 21 december in 'haar Thialf' bij te kunnen zijn en te proberen die felbegeerde tiende titel binnen te slepen.

Download voor gratis entree de flyer op knsb.nl. en houdt KNSB.nl in de gaten voor het wedstrijdprogramma.





http://www.knsb.nl