Ingezonden persbericht


Amsterdam - 19 november 2008msetsr

It giet oan!
De Elfstedentocht wordt 20 december 2008 gereden!

Klimaat verkleint kans op Elfstedentocht

AMSTERDAM - Door het veranderende klimaat zal in de toekomst gemiddeld nog maar één keer in de 18 jaar een Elfstedentocht kunnen worden verreden. Dat blijkt uit een artikel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat vandaag verschijnt in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change. Deze kansberekening is opgesteld door de gemiddelde temperatuur van de koudste periode van 15 achtereenvolgende dagen, af te zetten tegen de maximale ijsdikte in de provincie Friesland. In 1950 kon een Nederlander nog rekenen op een Elfstedentocht eens per 4 jaar, aldus de overheidsinstantie die eerder dit jaar is ontstaan door een samenvoeging van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP). Volgens onderzoekers van het PBL is de kans op een Elfstedentocht een complexe manier om de klimaatverandering te duiden, omdat de schaatsrace alleen wordt verreden als aan drie voorwaarden is voldaan. De eerste is de maximale ijsdikte: het ijs moet minimaal 15 centimeter dik zijn over de gehele route. De tweede factor is de hoeveelheid open water als gevolg van stroming onder bruggen. Verder spelen tal van organisatorische factoren mee, zoals de mogelijkheid om kluunplekken te maken en het mobiliseren van wedstrijd- en recreatieve schaatsers. De onderzoekers van het PBL citeren premier Balkenende die in 2005 de Elfstedentocht al als een indicatie opvoerde voor het veranderende klimaat: 'Toen ik werd geboren ­ in 1956 ­ was de kans op een Elfstedentocht 1 op 4. Toen mijn dochter werd geboren ­ in 1999 ­ was de kans al verkleind tot 1 op op 9.' Nu is de kans verder teruggelopen tot 1 op 18. de Volkskrant 24 oktober 2008

Bovenstaand en soortgelijke berichten ten spijt, melden wij u met trots: zaterdag 20 december 2008 start de 11Stêdetocht om 6.00 uur in de Zwettehaven in Leeuwarden!

In het kader van 100 jaar Vereniging Friesche Elfsteden speelt het Friese theatergezelschap Tryater van 20 december 2008 tot en met 3 januari 2009 11Stêdetocht, in barre en bizarre tocht. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat rijden dagelijks 1200 mensen in 24 bussen langs de elfstedenroute voor een 12 uur durende theaterbelevenis.

Elfstedenkruisje gegarandeerd
De 11 Stêdetocht is een belevenis. Deelnemers aan deze tocht van 200 kilometer doen met de bus 11 locaties aan waar telkens een andere activiteit plaatsvindt variërend van een verstilde theaterscène, tot muziek, een ijsbaan en koek-en-zopie. En het belangrijkste: iedere deelnemer zal finishen en het felbegeerde Elfstedenkruisje bemachtigen en dit alles zonder al te veel lichamelijke inspanning! Net als tijdens de echte Elfstedentocht staan uithoudingsvermogen en saamhorigheidsgevoel hoog in het vaandel.

Als de dag begint ben je al uren onderweg. Tussen vreemden. Een tocht in het duister, door kou en regen. Onderweg naar onbekende avonturen. Intussen wordt het licht, voel je de winterzon op je gezicht. Geluiden van het ijs, gejuich, drukke reportersstemmen en het ademhalen van schaatsers vormen een symfonie. Je bent nooit alleen, geen moment. Of je nu staat te kijken bij het klokkenspel in Dokkum of wordt meegevoerd in het familieconflict in de vrieshallen van Harlingen. Met de opgebouwde pijn, frustratie en overwinningseuforie van de afgelopen 100 jaar kom je langs de Friese Elf Steden. Een tocht die de zintuigen bespeelt en je grenzen verlegt.

Over Tryater
Het Friese theatergezelschap Tryater is landelijk bekend om haar locatiespektakels: meer dan 105.000 bezoekers bezochten ABE!, Peer Gynt, Orfeo Aqua of Kening Lear. 11 Stêdetocht is met meer dan 200 medewerkers het grootste logistieke theatergebeuren dat het gezelschap in de 43 jaar van haar bestaan is aangegaan.

Praktische informatie
11Stêdetocht wordt gereden van 20 december tot en met 3 januari. Per dag zijn er 3 starttijden: 6.00 uur, 6.45 uur en 7.30 uur. Kaarten voor 11 Stêdetocht kosten ¤ 75, dit is inclusief busvervoer en koffie, thee, erwtensoep en diverse hapjes en drankjes tijdens de tocht. Bezoekers wordt geadviseerd om warme kleding aan te trekken en waterdichte schoenen of regenlaarzen. De meeste teksten zijn tweetalig, veel onderdelen zijn helemaal zonder taal. Slechts in één scène wordt enkel Fries gesproken, daarom is deze voorstelling ook zeer geschikt voor mensen uit andere provincies. Omdat het publiek vaak in en uit de bus moet en er stukken gelopen moeten worden, is de voorstelling niet geschikt voor mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. Meer informatie en kaartverkoop via www.11stedetocht.nl en www.tryater.nl

Concept en regie: Ira Judkovskaja (artistiek leidster Tryater), regie:Guido Kleene, Karina Kroft en Jellie Schippers. Teksten: Jeroen van den Berg, Tjeerd Bischoff en Jan Veldman Acteurs: o.a. Jan Arendz, Alyt Damstra, Arnold Dijkstra, Hilbert Dijkstra, Thijs Feenstra, Gonny Gaakeer, Marijke Geertsma, Nynke Heeg, Teatske Heidstra, Hans Kroodsma, Theo Smedes en Peter Sijbenga



Ingezonden persbericht