Ingezonden persbericht

Spectaculair verlichte kerst bij de Aviodrome

Lelystad, 10 december 2008 -De aankomende weken beloven, met een gevuld programma, wervelende kerstweken bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te worden. De Kerstman komt elke dag in de kerstvakantie bij de Aviodrome om bezoekers een 'Kerst rond de wereld' te bezorgen. Ook wordt ruime aandacht geschonken aan een Nederlandse topprestatie van precies 75 jaar geleden: de avontuurlijke Kerstpostvlucht van de Fokker F.18 'Pelikaan'. En een kerst zonder kerstboom is natuurlijk geen kerst. De Aviodrome gaat hiervoor uiteraard een stapje verder en waagt het een heuse Boeing 747 Jumbojet in het licht te zetten en tot 'Kerstjumbo' te verheffen!

Verlichte start

Niet alleen met kleine kerstbomen, maar ook met een gigantische 'Kerstjumbo' worden de kerstweken van de Aviodrome op 13 december, samen met alle bezoekers, spectaculair ontketend. Bezoekers worden deze avond vanaf 18.30 uur warmtevol ontvangen op het vliegplatform van de Aviodrome. Onder het genot van warme hapjes, drankjes en kerstmuziek wordt de Kerstjumbo, grotendeels bekleed met LED's, ontstoken. Een uniek gezicht in de omgeving is het resultaat. Om dit te vieren worden ook de motoren van de andere, op het vliegplatform aanwezige historische vliegtuigen, onder de ogen van bezoekers gestart. De verlichting van de Kerstjumbo zal tot half januari blijven branden. Zowel parkeren als de toegang tot het vliegplatform is deze avond helemaal gratis.

Kerst rond de wereld

Na dit unieke begin van de kersttijd komt de Kerstman van 20 tot 24 december iedere dag langs de Aviodrome om bezoekers een rondleiding te geven. Om te laten zien hoe kerst in de rest van de wereld gevierd wordt kunnen bezoekers deelnemen aan een kersttocht door het museum. Door middel van proeven, zien en bekijken komen de kersttradities van verschillende landen hierbij aan bod.

Kerstpostvlucht van 75 jaar geleden

Tijdens de kerstperiode blikt de Aviodrome terug op een belangrijke gebeurtenis uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis: de Kerstpostvlucht van de Fokker F.18 'Pelikaan' in 1933. Eind 1933, precies 75 jaar geleden dus, maakte de Fokker F.18 'Pelikaan' wereldnieuws door in een recordtijd de Nederlandse kerstpost van Schiphol naar Batavia te vliegen. In deze tijd, waarin post naar Batavia ruim zes weken per boot onderweg was, verwachtte niemand dat de Pelikaan al na 4 dagen, 4 uur en 40 minuten in Batavia zijn kerstpost zou afleveren en even snel weer zou terugkeren, destijds een megaprestatie. De Aviodrome organiseert van 20 december tot 4 januari een tentoonstelling waar alles over deze bijzondere, bijna romantische kerstpostvlucht (waaronder een pas recentelijk gevonden film van de Fokker F18 'Pelikaan') te zien en te bekijks is.

Alle kerstactiviteiten bij de Aviodrome zijn gratis voor bezoekers van de Aviodrome. Uitsluitend het vliegplatform is op zaterdagavond 13 december geopend. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is, net als op alle andere dagen (met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties), geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over de Aviodrome of over de kerstactiviteiten kunnen geĂŻnteresseerden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25 ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.