Politie Brabant-Noord

Osse aanpak verkeershufters krijgt regionaal vervolg

Brabant-Noord, 20-12-2008 o De politie gaat de veelplegers van verkeersovertredingen in de politieregio Brabant-Noord die zich willens en wetens blijven misdragen hard aanpakken. De Osse proef, waarbij tien verkeershufters gedurende een half jaar gevolgd werden, is geslaagd en krijgt een regionaal vervolg. Dat heeft de korpsleiding besloten.

Uit de eindevaluatie van de pilot, die een jaar geleden startte in Maasland, is gebleken dat de verkeershufter zijn rijgedrag daadwerkelijk heeft aangepast. Het doel is daarmee behaald. Zo daalde het aantal bekeuringen van de top tien met 42%, ondanks de grotere pakkans. Van de kandidaten die in de top 75 stonden, daalde het aantal bekeuringen met 55%. De verkeershufter uit de anonimiteit halen in combinatie met de gerichte aanpak, heeft dus effect.

"Ik wil van die rotlijst af"

Overigens misdragen deze wegpiraten zich ook buiten het verkeer. Zes Ossenaren uit de top tien kwamen eerder met politie en/of justitie in aanraking. Eén van hen is een veelpleger.Met justitie waren afspraken gemaakt om zwaardere straffen te eisen tegen de verkeershufter als deze toch weer de fout in ging. Juist omdat de top tien vantevoren gewaarschuwd was middels een brief en huisbezoek van de wijkagent was ook de rechterlijke macht, evenals justitie, ervan overtuigd dat deze mensen stevig aangepakt moesten worden. Drie van de tien raakten hun rijbewijs kwijt en de geldboetes waren 20% hoger. Eén verkeershufter verklaarde voor de rechter: "Ik ga weg uit Oss. Ik ben het spuugzat." Een ander zei: "Ik wil van die rotlijst af."

Aanpak krijgt mogelijk landelijk vervolg

Dat hufterig verkeersgedrag leeft, bleek uit eerdere peilingen van diverse kranten en omroepen. Zo'n 80% van de mensen was zelfs voorstander van een landelijke aanpak.Binnenkort vindt er overleg plaats met ambtenaren van Verkeer en Waterstaat en met de KLPD over de mogelijkheden om het Osse verkeershuftersproject landelijk in te voeren.