Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Kerstpostvlucht uit 1933 bij de Aviodrome

Lelystad, 18 december 2008 - Tijdens de komende kerstdagen is het precies 75 jaar geleden dat de KLM met de Fokker F.18 'Pelikaan' in een recordtijd naar Batavia vloog om de kerstpost af te leveren. Voor zowel de KLM als Nederland was dit een zeer belangrijke gebeurtenis, die veel enthousiasme onder de Nederlandse bevolking losmaakte. Vanaf 20 december is er bij de Aviodrome, samen met andere kerstactiviteiten, een tentoonstelling over de Pelikaan en de Kerstpostvlucht te bekijken.

Romantiek

In december 1933 maakte de KLM met zijn Fokker F.18 'Pelikaan' wereldnieuws door in een recordtijd de kerstpost van 1933 van Schiphol naar Batavia te vliegen. Oorspronkelijk was dit de taak van de gloednieuwe gestroomlijnde Fokker F.20 'Zilvermeeuw', maar na motorproblemen kreeg de oudere Fokker F.18 'Pelikaan' deze taak. Niemand verwachtte echter dat deze oude Pelikaan al na 4 dagen, 4 uur en 40 minuten in Batavia zijn kerstpost zou afleveren. De 'kerstpostvlucht' was een van de prestaties die Nederland als luchtvaartland op de wereldkaart zette. Van 20 december tot 7 januari organiseert de Aviodrome een tentoonstelling waar alles over deze bijzondere en in onze ogen romantische kerstpostvlucht (waaronder een vorig jaar teruggevonden film van de Fokker F.18 'Pelikaan') te zien is.

Kerstjumbo

Niet alleen de tentoonstelling over de Kerstpostvlucht onderstreept de kerst in deze midwinterperiode bij de Aviodrome. Zo is de Boeing 747 Jumbojet van de Aviodrome opgetuigd met duizenden kerstlichtjes. Deze opgetuigde 'Kerstjumbo' levert zowel van dichtbij als van ver een spectaculair gezicht op en blijft tot half januari branden.

Kersttocht

Ook geeft Kerstman van 20 tot 24 december twee keer per dag een rondleiding door de Aviodrome. Om te laten zien hoe kerst in de rest van de wereld gevierd wordt kunnen bezoekers deelnemen aan een kersttocht door het museum. Door middel van proeven komen de kersttradities van verschillende landen hierbij in beeld. Alle kerstactiviteiten en -tentoonstellingen zijn gratis voor bezoekers van de Aviodrome. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is, net als op alle andere dagen (met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties), geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over de Aviodrome kunnen geĂŻnteresseerden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25 ct..p..min) of via de website www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Adres:

Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad

Telefoon:

0320 - 289 858

Fax:

0320 - 289 841

E-mail:

p.vdnoort@aviodrome.nl

Website:

www.aviodrome.nl