Maastricht UMC winnaar van Univé Paludanus Prijs 2008 met Cardiostick


Prestigieuze zorgprijs voor de tiende keer uitgereikt

SANTPOORT, 20081220 -- Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUCM) heeft met het project Cardiostick de Univé Paludanus Prijs 2008 gewonnen. De Cardiostick is een mobiel patiëntendossier die hart- en vaatpatiënten van het MUMC bij zich dragen. Het MUCM levert hiermee als beste een bijdrage aan de kwaliteitsverbetering van zorg en het welbevinden van de patiënt. De prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, een film van het project en een onderscheiding, werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt door Univé Verzekeringen.

De Cardiostick is door de afdeling Hartchirurgie van het MUCM ontwikkeld. Dit mobiele patiëntendossier is een USB-stick in de vorm van een creditcard. Op deze stick staat, naast persoons- en verzekeringsgegevens, medische informatie over bijvoorbeeld de pacemaker/ICD, hartkleppen, hartoperatie, ritmestoornissen, holter, trombosedienst, röntgenfoto's, ECG's en scans. Bij het inpluggen van de USB-stick verschijnt automatisch een noodpagina, met deze voor de arts belangrijke gegevens. De patiënt kan met een wachtwoord andere medische informatie opslaan. De gegevens zijn in vier talen beschikbaar. Zo'n 500 hartpatiënten dragen de Cardiostick nu bij zich. Bijzonder is dat de patiënt eigenaar is van de Cardiostick. In noodsituaties zijn de medische gegevens overal ter wereld door een arts op te roepen. Dit voorkomt dubbele onderzoeken en kans op medische fouten. De angst op complicaties in noodsituaties neemt bij de patiënt aanzienlijk af.

De Univé Paludanus Prijs 2008 werd op 18 december 2008 uitgereikt door Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg van Univé Verzekeringen. "Univé spant zich ervoor in dat patiënten en consumenten kwalitatief goede zorg krijgen. Met het instellen van deze gezondheidszorgprijs willen wij de kwaliteitsverbetering van zorg realiseren, bevorderen en zichtbaar maken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de klant/de patiënt aan het roer moet staan en zelf de verantwoordelijkheid krijgt en neemt over zijn gezondheid, dus ook over zijn gezondheidsgegevens. Daarom zijn wij blij met het winnend project. De patiënt houdt hier de eigen regie in hand."

De andere twee genomineerden waren het Flevoziekenhuis met het project Palliatieve Oncologische Care Unit en Stichting Humanitas met het project Herinneringsmuseum. Zij ontvingen eveneens een film van hun project en een onderscheiding. Ruud Lapré, em.hoogleraar Gezondheidszorgbeleid Erasmus Universiteit Rotterdam en juryvoorzitter: "Het was voor de vakjury geen gemakkelijke opgave. De kwaliteit van de drie genomineerde projecten is hoog. We hebben gekeken naar de impact van de kwaliteitsverbetering van zorg en welke voordelen het project voor de patiënt heeft. We kozen unaniem voor de Cardiostick, omdat het MUMC niet alleen een technische belangrijke stap heeft gezet, maar ook een product heeft gemaakt dat patiënten met een hartafwijking een gerust en veilig gevoel geeft. Het geeft de patiënt autonomie en kan mensenlevens redden door de snelheid van de beschikbare informatie."

De jury bestond uit: prof.dr. R.M. Lapré, em.hoogleraar Gezondheidszorgbeleid Erasmus Universiteit Rotterdam, mw. E. de Visser, onderzoeksjournaliste De Volkskrant, dr. M.J.W. Sprenger, directeur-generaal RIVM en R. Jerphanion MPA, bestuurslid NPCF.



Achtergrond Univé Paludanus Prijs
De zorgprijs is ontstaan in 1998. Dit jaar is de landelijke zorgprijs voor de tiende keer uitgereikt. De prijs ontleent haar naam aan Bernardus Paludanus (1550-1633), destijds stadsdokter in Enkhuizen en internationaal vermaard wetenschapper. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs is een peperboompje. Paludanus is met een peperboompje vereeuwigd op een schilderij in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan peper werd toen een geneeskrachtige werking toegedicht. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs symboliseert peper als prikkel om kwaliteitsverbeteringen in de gezondheidszorg voor een breed publiek zichtbaar te maken.