Nivra



NIVRA en NOvAA roepen op tot alertheid bij komende jaarrekening

NIVRA en NOvAA roepen ondernemingsbesturen en accountants op extra alert te zijn bij het opstellen en controleren van de jaarrekening in het komende jaar. Door het slechtere economische klimaat zullen ondernemingen geconfronteerd worden met meer onzekerheden. Waar nodig moet daarvan in de jaarrekening melding worden gemaakt.

`De jaarrekening moet een goed beeld geven van de omstandigheden, inclusief eventuele risico's en onzekerheden ten aanzien van de continuïteit. Gezien de huidige economische situatie moet er extra aandacht zijn voor de onderbouwing van die risico's. Tijdig overleg tussen accountant en ondernemingsleiding kan bijdragen aan de kwaliteit van de jaarrekening', aldus NIVRA-voorzitter Jan Helderman. `Onveranderd blijft dat de eerste verantwoordelijkheid voor het opstellen van een goede jaarrekening ligt bij het bestuur van de onderneming. De accountant moet die jaarrekening daarna uiterst zorgvuldig bezien. Het maatschappelijk verkeer moet er immers op kunnen vertrouwen'.

Helderman waarschuwt voor het negatieve effect van gebrekkige toelichtingen in de jaarrekening: `Als ondernemingen de risico's die samenhangen met hun continuïteit niet goed tot uitdrukking brengen in de jaarrekening, leidt dat tot afkeurende of beperkende verklaringen van accountants. Een goede toelichting door het ondernemingsbestuur kan dat voorkomen'.

NIVRA en NOvAA zien in de slechtere economische situatie geen reden om de geldende teksten voor verklaringen van accountants aan te passen. `De regelgeving is ook in de huidige omstandigheden robuust genoeg', aldus Helderman.

* > download Audit Alert Nr. 20: De verklaring van de accountant in een verslechterend economisch klimaat Zie het origineel