Partij van de Arbeid

PvdA kiest Thijs Berman als Europees lijsttrekker

20-12-2008 01:10

De leden van de PvdA hebben Thijs Berman gekozen als lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen. Dat maakte voorzitter Lilianne Ploumen zojuist bekend. Berman: 'Het is een eer en privilege om lijsttrekker te mogen zijn in 2009.'

De leden van de PvdA konden van 8 tot en met 19 december hun lijstrekker kiezen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De kandidaat-lijsttrekkers waren Hannah Belliot, Thijs Berman, Kris Douma en Jacques Monasch.

Berman versloeg met een miniem verschil Jacques Monasch: na drie stemrondes kreeg Berman 49,8 procent van de stemmen, Monasch 49,2 procent. 1,1 procent stemde blanco.

Ruim tienduizend leden brachten hun stem uit, het opkomstperentage lag hiermee op 17,7 procent. Daarmee werd de drempel voor deze raadpleging gehaald: de ledenraadpleging is geldig als 15 procent van de leden zijn of haar stem uitbrengt.

Bekijk de uitslag >

Europa moet anders
Onder dit motto voerde Thijs Berman de afgelopen periode campagne. Berman schrijft op zijn website: 'In 2009 gaat het voor de Partij van de Arbeid onverminderd om gelijke kansen voor iedereen in een rechtvaardige en duurzame wereld. De methodes veranderen maar emancipatie blijft ons sleutelwoord. De EU steekt wat dat betreft gunstig af bij de rest van de wereld. Toch valt er veel te verbeteren. Brussel moet leren luisteren, mensen moeten centraal staan met al hun verschillen in afkomst, tradities, belangen en dromen. De prioriteiten moeten anders. Dat vraagt om een sterke, bezielde PvdA in een progressief Europees parlement.'

Om de leden de kans te geven kennis te maken met de kandidaten zijn er in het land een aantal goed bezochte ledenbijeenkomsten gehouden. De kandidaten gingen daarbij met elkaar en de bezoekers in debat over de toekomst van Europa en over de rol die zij als lijsttrekker - en aanvoerder van het Nederlandse smaldeel binnen de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement - wilden spelen. Het lijsttrekkerschap moet nog worden bekrachtigd door het congres van de PvdA dat op 14 maart 2009 bijeenkomt. Tijdens dit congres worden ook de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen en het Europees verkiezingsmanifest vastgesteld.