Ingezonden persbericht

()

3FM PRESS UPDATE 20.12

3FM Serious Request tussenstand 16.30 uur: 327.709 euro

Breda is in de ban van 3FM Serious Request. Het mag dan de hele dag regenen, maar voor het Glazen Huis staan van vroeg tot diep in de nacht veel mensen die de 3 dj's steunen met hun aanwezigheid, hun requests en hun donaties. Ook in de rest van Nederland zijn talrijke initiatieven om de actie te steunen.

Op 19 december 09.15 uur sloot Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders officieel de deur van het Glazen Huis in Breda voor 3FM dj's Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering. Zij maken tot 24 december 20.00 uur 144 uur live radio zonder te eten en willen hiermee zoveel mogelijk geld inzamelen voor het vluchtelingenhulpprogramma van het Rode Kruis. De minister legde de dj's een ambitie op: als 3FM met de actie 2.5 miljoen euro weet op te halen, dan doet de regering daar 2.5 miljoen bij. De dj's gaan de uitdaging vol enthousiasme aan. Het Nederlandse publiek toonde zich vanaf het eerste moment solidair met de actie getuige de donaties en initiatieven in het land.

Update:

Zaterdag 20.12

Vanmorgen was het vroeg dag in het Glazen Huis. Merel, die het meest succesvolle inzamelingsinitiatief realiseerde, mocht als eerste 3FM luisteraar ooit bij de dj's logeren. Anthonie Kamerling verraste Giel Beelen in de vroege ochtend met een ontroerend optreden. Anthonie bracht een aantal bijzondere items in voor de 3FM Serious Request veiling. Vandaag werd geveild: het huiskamerconcert van De Jeugd van Tegenwoordig en een Masterclass Liedjes Maken door Han Kooreneef. Vanavond komt Ilse de Lange bij de dj's logeren.

Timur op de vlucht in Europa

Timur Perlin is 19 december om 19.30 zonder geld en vervoer gedropt in Malmö. Hij trekt liftend van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp via het Glazen Huis in Gent naar Breda. Hij moet zich elke avond voor 22.00 uur melden in zijn kamp en dat levert geld op voor de actie. Vannacht sliep hij met zijn 'kinderwagen' in het Rode Kruis kamp op het strand van Malmö. Dat was steenkoud. Het krijgen van een lift was niet altijd gemakkelijk. Nu is Timur in Kopenhagen en hij moet vanavond voor 22.00 uur in Odense in Denemarken zijn. Luisteraars kunnen hem sponsoren voor 2,50 euro per nacht. Op 24 december moet hij voor 20.00 uur zich melden op het podium in Breda. Aanmelden als sponsor van Timur kan via www.3fm.nl.

Tussenstand: Gerard schudt 8679 handen

3FM-dj Gerard Ekdom trekt zes dagen door het land en schudt gesponsord zoveel mogelijk handen voor 3FM Serious Request. Voor iedere hand die hij schudt, ontvangt hij 1 euro voor de actie. Vanavond schudt hij heel veel handen tijdens NAC-Vitesse.

3FM Serious Request Surprise Truck in Utrecht

Michiel Veenstra stond met de Surprise Truck op de Neude in Utrecht. Voor 10 euro per persoon mag het publiek korte tijd doorbrengen in de truck met de mystery guest van vandaag. 3FM Serious Talents Mr. Love & The Stallions, Skiggy en The Opposites traden op bij de truck om als straatmuzikanten zoveel mogelijk geld in te zamelen. Morgen staat de Surprise Truck in Enschede.

Internationaal

Gisteravond om 19.30 uur was de finale van het Zweedse equivalent van 3FM Serious Request. De dj's van P3 brachten de afgelopen 6 dagen 227.778 euro bij elkaar voor vluchtelingen wereldwijd. Een mooie prestatie. De sfeer bij Ghetto Radio Serious Request in Nairobi is geweldig, er staan dag en nacht honderden mensen bij het Glazen Huis om de dj's te steunen. Gisteren trouwde een van de grootste artiesten van Kenia, Abbas, in het Glazen Huis. De media in Kenia heeft veel aandacht voor het evenement en daarmee bereikt het initiatief zijn doel; awareness voor de vluchtelingenproblematiek.

Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp

In 2008 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor hulp aan vluchtelingen. Door de vele rampen en conflicten die overal ter wereld in omvang en aantal toenemen, neemt ook het aantal vluchtelingen toe. Het resultaat: 36 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Zonder hulp hebben ze geen eten, geen dak boven hun hoofd, geen toegang tot water of medische zorg. Het Rode Kruis helpt vluchtelingen wereldwijd met een veilig onderkomen, voedsel, medische hulp, schoon drinkwater. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat mensen een nieuw bestaan kunnen opbouwen als ze terug naar huis gaan. De organisatie voorziet de bevolking van bouwmaterialen om verwoeste woongebieden weer leefbaar te maken. Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Waar ook ter wereld, het Rode Kruis helpt direct.

3FM Serious Request

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM SERIOUS REQUEST 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2007 bracht de actie 5.249.466 euro op voor schoon drinkwater. Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor vluchtelinghulp. Direct storten kan op giro 22744 onder vermelding van Serious Request.

Voor meer informatie over 3FM: www.3fm.nl