Socialistische Partij Alkmaar

College Alkmaar neemt SP huisvestingsvoorstel over voor slachtoffers gedwongen prostitie

20-12-2008 * Tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur en Middelen liet het college doorschemeren de corporaties te benaderen woningen voor groepswonen voor prostituees aan te zoeken. Dit is een onderdeel van het SP plan voor een beheerstichting dat in uitgewerkte vorm in de eerste maanden van 2009 aan de raad zal worden aangeboden.

Het voorstel van de beheerstichting is de afgelopen weken in summiere vorm op deze site verschenen. Ook heeft de fractievoorzitter middels een ingezondenbrief in het Noord Hollands Dagblad een schot voor de boeg gegeven.

Het plan om de corporaties hierbij te betrekken houdt direct verband met het feit dat Alkmaar 900 dure huurwoningen kent die boventallig zijn. Zelfs als de behoefte aan dure koopwoningen (circa 400) wordt opgelost door de duurdere huurwoningen te verkopen, zal er een noemenswaardig overschot blijven.

De zorgplicht, die begin negentiger jaren aan de woningbouwcorporaties wettelijk is opgelegd en de reserves die de corporaties hebben opgebouwd, maken het mogelijk dat zij zich ontfermen over slachtoffers van mensenhandel. Te denken valt aan groepswonen en toezicht via een huismeester die meerdere woningen onder zijn verantwoordelijkheid heeft.