Socialistische Partij Alkmaar

Werkgelegenheid voor veel ambtenaren voorlopig veiliggesteld

20-12-2008 * Het Alkmaars College heeft de discussie over de kerntaken afgeblazen. Wat betreft het CDA voor deze raadsperiode, wat betreft de PvdA voorgoed. Dit is een belangrijke opsteker. De kerntakendiscussie gaat namelijk over zaken waarvan liberale partijen vinden dat die niet bij de overheid thuishoren. Het openbaar vervoer en energiebedrijven zijn al geprivatiseerd. Gemeentereiniging zou met deze kerntakengedachte het zelfde risico hebben gelopen. De vuilnisophalers liepen hiermee het risico hun baan kwijt te raken. Dat risico is voorlopig van de baan.

De kerntakendiscussie is een typisch voorbeeld van het neoliberale gedachtengoed. Alles overlaten aan de markt. Deze ideeenwereld heeft ons de kredietcrisis opgeleverd, zorgt er voor dat postbestellers ver onder het CAO loon moeten werken en dergelijke. Als de stadsreiniging geprivatiseerd zou gaan worden, dan zouden bedrijven voor de laagste prijs kunnen inschrijven. Het mag duidelijk zijn dat dit voor het personeel van de stadsreiniging grote risico's met zich meebrengt.

Wat verdienen we er op?
Door het uitbesteden van deze taken is de gemeente aan de ene kant zuiniger uit. Aan de andere kant zullen mensen via de WW in de bijstand komen. Dat kost vele malen meer dan de winst van de uitsbesteding. Immers, de bijstand wordt betaald uit de gemeentekas. Het is dus asociaal, rampzalig voor veel gezinnen en levert ook niets op. De enige die er aan zou verdienen is de particuliere ondernemer die de stedsreiniging als klus mag uitvoeren.

Het college heeft hiermee een verstandige keuze gemaakt. De SP is blij met deze ontwikkeling.