Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Meavita Nederland

Meavita Nederland

Kamerstuk, 22 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

19 december 2008

MC-U-2903682

Geachte voorzitter,

Cliënten moeten te allen tijde op de benodigde zorg kunnen rekenen. Het is mijn verantwoordelijkheid om de continuïteit van zorg voor cliënten te garanderen. Met uw Kamer heb ik meerdere malen gecommuniceerd over berichten in de pers rondom Meavita Nederland. Bijvoorbeeld naar aanleiding van vragen van de Kamerleden Wolbert en Timmer (beiden PvdA) over de verplichte reorganisatie bij een thuiszorgorganisatie . Maar ook in mijn brief over de thuiszorg en het schriftelijk verslag over de contracteerruimte AWBZ kwam Meavita Nederland aan de orde. Ik heb aangegeven dat in geval van knelpunten regionaal een oplossing moet worden gezocht en dat daarbij ook uitdrukkelijk een inspanning van Meavita wordt verwacht. Primair zal de bedrijfsvoering op orde moeten zijn voordat een beroep wordt gedaan op de collectieve middelen. Ik wijs u er nogmaals op dat het mij gaat om continuïteit van zorg, niet van instellingen. Wij hebben in discussies rondom Meavita Nederland steeds onze zorgen gedeeld over de continuïteit van de zorg voor cliënten en de gevolgen voor het personeel. Ik heb vragen ontvangen over de financiële problemen van Meavita van het Kamerlid Wolbert (PvdA). Met deze brief geef ik reeds antwoord op de vragen 1, 2, 4 en 5. De overige antwoorden ontvangt u in januari 2009.

Op 11 december jongstleden heb ik signalen ontvangen dat de financiële positie van Meavita Nederland is verslechterd. Vanwege het belang dat ik hecht aan het uitsluiten van elk risico voor de cliënt op het niet meer ontvangen van de benodigde zorg houd ik de situatie sindsdien zeer nauwlettend in de gaten en laat ik mij zeer frequent informeren. Meavita Nederland zal voor de kerst een liquiditeitsonderzoek laten uitvoeren en daarover een onafhankelijke goedkeurende accountantsverklaring vragen. Op deze wijze wordt op zeer korte termijn inzicht verschaft in de korte termijn financiële positie van Meavita Nederland. Meavita Nederland heeft aangegeven in ieder geval in de maand december aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Tevens is onafhankelijk onderzoek noodzakelijk naar de situatie waarin Meavita Nederland verkeert. Hierbij moet het geheel aan financiële problemen, juridische verplichtingen, alsmede de te verkiezen oplossingen terdege worden onderzocht.

Ik heb de NZa verzocht om in het kader van haar toezicht op de zorgkantoren de betrokken zorgkantoren te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg en een rechtmatige besteding van AWBZ-gelden. Tevens heb ik de NZa verzocht mij van alle ontwikkelingen op de hoogte te houden. De NZa heeft vervolgens contact gezocht met de zorgkantoren. De zorgkantoren zullen, in overleg met Meavita Nederland, een onafhankelijk partij of persoon voordragen, die het vertrouwen geniet van de NZa en VWS, om zicht te houden op de continuïteit van zorg, de rechtmatige aanwending van AWBZ-gelden, het saneringsproces en de bovengenoemde onderzoeken. In een brief van het zorgkantoor Menzis, mede namens het zorgkantoor Haaglanden, hebben deze zorgkantoren aangedrongen op het bij Meavita Nederland aanstellen van een onafhankelijke partij of persoon. Halverwege januari zal door deze onafhankelijke partij worden gerapporteerd.

Ik heb ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten met een brief op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen bij Meavita Nederland en er bij Meavita Nederland op aangedrongen om de betrokken gemeenten op de hoogte te stellen van de mogelijke gevolgen. Ik ga ervan uit dat de gemeenten, die contracten zijn aangegaan met Meavita, ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo.

Terugblik
Vanaf 2007 is Meavita Nederland regelmatig in het nieuws geweest. In juli van dit jaar werden we geconfronteerd met een door Meavita Groningen en Sensire in Overijssel en Gelderland afgekondigde cliëntenstop. Ik heb hierover in juli van dit jaar met u gecommuniceerd . In deze brief heb ik u gemeld dat VWS, NZa en Menzis de problematiek rondom de cliëntenstop hebben besproken. Het zorgkantoor heeft alles in het werk gesteld om continuïteit van zorg te garanderen. Dit heeft onder meer geleid tot een rechtszaak die door het zorgkantoor tegen Meavita is aangespannen; hetgeen leidde tot een einde aan de cliëntenstop.

De NZa heeft onderzoek naar de problemen bij Meavita Nederland laten doen. Hieruit bleek dat er grote problemen waren. Dit heeft er enige tijd geleden toe geleid dat een herstelplan is opgesteld door Meavita Nederland, waarin ook de NZa, de zorgkantoren en de banken hun bijdrage leverden aan herstel van de financiële positie van Meavita Nederland. Zo heeft de NZa aangegeven dat Meavita Nederland een verzoek om versnelde afschrijving kan indienen zodat Meavita Nederland over extra liquiditeiten kan beschikken. Ook hebben de zorgkantoren de bevoorschotting vervroegd. Het herstelplan van Meavita Nederland gaf alle partijen voldoende vertrouwen dat Meavita Nederland uit de financiële problemen zou komen.

Recente ontwikkelingen
Volgens Meavita Nederland laten de meest recente (realisatie)cijfers zien dat haar financiële positie verontrustend is.

Meavita Nederland bestaat uit verschillende werkmaatschappijen: Vitras/CMD, Thuiszorg Groningen, Sensire, en Meavita West. De werkmaatschappijen van Meavita Nederland zijn ieder actief in verschillende gebieden van Nederland. Vitras/CMD is actief in Utrecht en Flevoland, Thuiszorg Groningen in Groningen, Friesland en Drenthe, Sensire in Gelderland en Overrijssel en Meavita West in Zuid-Holland. De genoemde werkmaatschappijen functioneerden in het verleden alle als zelfstandige ondernemingen. Met verschillende fusies zijn deze werkmaatschappijen samengebracht onder de holding Meavita Nederland.

Meavita Nederland heeft in een persbericht van 18 december aangegeven het concern in drie afzonderlijke zorgondernemingen te willen opsplitsen, en dus te de-fuseren. Dit is volgens Meavita Nederland de enige manier om de zorg te continueren en de werkgelegenheid veilig te stellen. De aanhoudende slechte financiële situatie van Meavita Nederland noopt tot deze stap, aldus Meavita.

Borgen continuïteit van zorg
Zoals gezegd volg ik vanuit mijn verantwoordelijkheden de ontwikkelingen bij Meavita Nederland zeer nauwgezet. Ik sluit mij aan bij het door de Minister van VWS gemelde voornemen in een brief over de IJsselmeerziekenhuizen om een «early warning systeem» in het leven te roepen teneinde zich aftekende financiële problematiek tijdiger in beeld te krijgen. Deze beleidswijziging zal er in de toekomst toe leiden dat tijdiger wordt onderkend dat zorginstellingen financieel in de problemen komen. Deze casus vraagt nu om een daadkrachtige inspanning om de continuïteit van zorg voor cliënten te borgen. Als de continuïteit van zorg in het geding komt, zal ik niet aarzelen met gebruikmaking van alle mij ten dienste staande mogelijkheden de nodige stappen te nemen. Vanzelfsprekend zal ik uw Kamer op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen. Ik verwacht u in de eerste helft van januari nader te kunnen informeren, waarbij ik dan ook de overige vragen van het lid Wolbert zal betrekken.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker