Stadsdeel Amsterdam Centrum


Gedenksteen Oosterkerk geplaatst

18 december 2008

Op 15 december werd op de buitenmuur van de Oosterkerk een gedenksteen geplaatst. Het betreft een replica van de originele steen uit 1945. foto: Richard Mouw

De gedenksteen werd in 1945 door de bekende stadsbeeldhouwer Hildo Krop gemaakt. Dit gebeurde in opdracht van dankbare buurtbewoners van de Oostelijke Eilanden, ter nagedachtenis aan het levenreddende werk dat het Interkerkelijk Comité voor Levensmiddelenvoorziening op de Eilanden verrichtte voor de hongerende bevolking.

Het Comité werd in 1945 opgericht door de Hervormde predikant Jac. de Graaff van de Oosterkerk en Pastoor H.M. Finke van de toenmalige St. Annakerk.

Replica

De steen toont een moeder met kinderen, die verlangend naar een boot met voedsel uitkijken, met onder meer de volgende tekst:

Wat liefde samenbracht in tijd van barre nood

Heeft menig oude en kind gered van hongerdood

Dit monument vertolkt de dank van heel de buurt

Dank die in 't hart van God in eeuwigheden duurt

Aanvankelijk was de gedenksteen aangebracht aan het Wijkgebouw van het Comité, dat gevestigd was aan de Oostenburgergracht 77. Later is het verplaatst naar de zuidgevel van de Oosterkerk. De steen was zeer aangetast door erosie en zure regen, waardoor de tekst en de afbeeldingen vervaagden. Van het origineel is nu een replica gemaakt, die op de buitenmuur van de Oosterkerk is aangebracht. De originele gedenksteen zal half januari aan de binnenzijde van de kerk worden geplaatst.