Gemeente Almelo

47% wil gebruik maken van multifunctionele accommodatie in de binnenstad

22 december 2008 - Om de mening van burgers in kaart te brengen rondom een multifunctionele welzijnsaccommodatie in de binnenstad is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Hieruit blijkt dat 47% van de ondervraagden er gebruik van wil maken. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om niet de bestaande wijkcentra t Dok of de Kolk geschikt te maken voor een multifunctionele benadering, maar om een nieuwe multifunctionele accommodatie te realiseren in de binnenstad. Dit in combinatie met enkele buurtkamers elders in het stadsdeel Centrum, waarbij ook t Dok de status krijgt van buurtkamer. Dat betekent dat t Dok de eerstkomende jaren (tot aan realisatie herstructurering Westeres) geopend kan blijven.

Uitkomsten van de haalbaarheidsstudie

47% van de ondervraagden zou gebruik willen maken van een multifunctionele accommodatie. Culturele en creatieve activiteiten (27%), café/restaurant (23%) en muziek, dans, toneel (22%) scoren het hoogste.

De binnenstad is een bijzonder stadsdeel met een eigen dynamiek. Hier ligt het accent niet alleen op bewoners maar ook op bezoekers uit de andere stadsdelen. Bij de ontwikkeling van de toekomstige multifunctionele accommodatie worden de volgende mogelijkheden onderzocht: wijkontmoetingsfaciliteiten, een multifunctionele ruimte die ook als vlakke vloertheater kan worden gebruikt, een grandcafé, een informatiepunt, dagopvang voor ouderen en gehandicapten, een servicepunt voor de thuiszorg, een ontmoetingspunt voor jongeren en kantoorruimte op niet zichtbare plekken.

Totdat de nieuwe multifunctionele accommodatie zal zijn gerealiseerd wordt de huidige tijdelijke subsidieregeling ten behoeve van het beheer van de wijkcentra 't Dok, de Kolk en Egbertus voortgezet. Na realisatie van de nieuwe accommodatie zal wijkcentrum De Kolk worden gesloten en zal de subsidie aan Egbertus definitief worden stopgezet. Het huidige wijkcentrum 't Dok krijgt vanaf dat moment de status van buurtkamer. Een buurtkamer is een kleinschalige ontmoetingsplaats die gericht is op een meer beperkte doelgroep dan een wijkcentrum. Een buurtkamer kan vooral een bijdrage leveren aan het zo lang mogelijk op een prettige wijze zelfstandig blijven wonen van ouderen. Bij de voorgenomen herstructurering van de Westeres zal te zijner tijd ook `t Dok worden betrokken. Woningstichting St. Joseph heeft uitgesproken te willen meedenken bij de realisatie van een buurtkamer in de nieuwe, geherstructureerde buurt.

Indien de gemeenteraad hiermee instemt willen B&W het komende halfjaar samen met betrokken partijen haar visie nader uitwerken. Dit moet resulteren in een programma van eisen, een kostenbegroting en een locatievoorstel voor de multifunctionele accommodatie. Tevens wil de gemeente een groep bij elkaar brengen waarin jongeren, wijkbewoners en mogelijke toekomstige bezoekers vertegenwoordigd zijn. Het is de bedoeling dat deze meedenkt bij de uitwerking van de visie. In het derde kwartaal van 2009 wordt het uitgewerkte voorstel aan de raad voorgelegd die hierover een besluit kan nemen.

Achtergrondinformatie over haalbaarheidsstudie

De haalbaarheidsstudie is uitgevoerd onder huidige gebruikers van De Kolk en 't Dok, mogelijke samenwerkingspartners, (wijk)bewoners en jongeren.