Gemeente Stadskanaal

In mei 2008 is tegelijk met het ontwerp bestemmingsplan 'Landelijk Gebied' een ontwerp-PlanMER voor dit bestemmingsplan ter inzage gelegd. Een PlanMER is een Milieu Effect Rapportage. Deze geeft inzicht in de milieugevolgen van bepaalde ontwikkelingen die door het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt. Met deze informatie is de gemeenteraad beter in staat om een afgewogen beslissing te nemen bij de vaststelling van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied'.

Het gaat voor wat betreft deze rapportage vooral om:
* de toename van de intensieve veehouderij
* de realisering van een hippisch centrum
* de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur en de bijbehorende milieueffecten

* het cumulatieve effect van deze ontwikkelingen op elkaar

Het ontwerp-PlanMER is in mei ook voorgelegd aan de Landelijke Commissie voor de MER. Tijdens de toetsing heeft de commissie kenbaar gemaakt dat in het ontwerp PlanMER op een aantal onderdelen essentiële informatie ontbreekt. Dit heeft er toe geleid dat extra onderzoek is gedaan. Ook is er nadere informatie aangeleverd over de hiervoor genoemde ontwikkelingen en over de effectbeschrijving en -beoordeling van de totale ontwikkeling.

Uit het nadere onderzoek is naar voren gekomen dat in het Natura 2000-gebied `Lieftingsbroek' (gemeente Vlagtwedde) sprake is van een overbelaste situatie. De achtergrondconcentratie van ammoniak is te hoog voor tenminste één van de habitattypen van het natuurgebied. Een habitattype is een diersoort of plantensoort die in een bepaald leefgebied voorkomt. De bestaande veehouderijbedrijven in de omgeving van het Lieftingsbroek veroorzaken de hoge ammoniak concentratie. Deze overschrijding zorgt ervoor dat er in het landelijk gebied van de gemeente Stadskanaal geen ruimte is voor extra toevoeging van ammoniak.

Daarom zal de gemeenteraad worden voorgesteld om uitbreidingen van veehouderijen alleen onder strikte voorwaarden mogelijk te maken. Daarbij moet worden aangetoond, dat de ammoniakdepositie op nabijgelegen natuurbeschermingsgebieden niet zal toenemen.

De commissie voor de Milieu Effect Rapportage heeft in haar eindadvies geadviseerd om:

* aan te geven welke maatregelen getroffen kunnen worden om de bijdrage vanuit het plangebied op de overbelaste situatie in het Lieftingsbroek te verminderen, en dit op te nemen in het PlanMER
* aan te geven hoe de maatregelen kunnen worden gerealiseerd
* alle aanvullende informatie ter visie te leggen

Dit advies is overgenomen en de aangevulde PlanMER is vanaf 18 december 2008 opnieuw gedurende zes weken ter visie gelegd met de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Daarna zal het PlanMER samen met het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied' ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Downloaden PlanMER

U kunt het PlanMER bestemmingsplan Landelijk Gebied Stadskanaal (PDF, 5,16 MB) hier downloaden. Ook kunt u het Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop (PDF, 179 kB) inzien. Het bestemmingsplan kunt u ook digitaal bekijken.

* 22 december 2008