TOP prestatie woningmarkt in 2008

22/12/2008 11:18

Woningmarktcijfers.nl

Ondanks de kredietcrisis en de vele negatieve sentimenten leverde de bestaande koopwoningenmarkt in 2008 tot nu toe een topprestatie. Dat zegt directeur Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl. November is een beroerde maand geworden wat prijsontwikkeling en aantal transacties betreft, ondanks dit en onafhankelijk van hetgeen er in de laatste weken van december gebeurt, zal de gemiddelde woningprijs met ongeveer 254.000 euro ruim boven de prijs van 2007 eindigen. De stijging van 2 tot 3% wordt bereikt, ondanks het feit dat kopers in 2008 gemiddeld 1% meer hypotheekrente moesten betalen. Bovendien is de verkoop van appartementen, het goedkoopste woningtype, toegenomen. Het aandeel appartementen stijgt daardoor naar 30%, terwijl alle overige woningtypen fors minder zijn verkocht. Van de Pas vindt de berichtgeving over de woningmarkt eenzijdig negatief. Toegegeven, de markt vertoont al vanaf begin 2008 stroperige kenmerken, doordat zowel het aantal te koop staande woningen als de verkooptijden oplopen. De gemiddelde woningprijs zal in het vierde kwartaal van dit jaar vermoedelijk voor het vierde jaar op rij lager uitvallen dan in het derde kwartaal. Per saldo zullen in Nederland dit jaar ongeveer 10% minder woningen worden verkocht. Dat is niet alleen jammer voor de vele woningzoekenden, die daardoor niet optimaal kunnen wonen, maar zeer zeker ook voor de Nederlandse economie.

De hoeveelheid negatieve berichten over de woningmarkt leidt onherroepelijk tot verdere stagnatie en daling van prijzen en transacties. In televisie programma's, dag- en opinie bladen en op nieuwssites zijn de koppen over de instortende woningmarkt niet van de lucht. Economen doen de meest bizarre voorspellingen en uiteindelijk gaan ook steeds meer organisaties meedoen in deze run op sombere voorspellingen. Als de top van de Rabobank, geheel ten onechte, roept dat er dit jaar 30% minder woningen worden verkocht, de voorzitter van de NVM volgend jaar een prijsdaling van 5% verwacht en de directeur van de Vereniging Eigen Huis haar leden adviseert de aankoop van een woning maar even uit te stellen, dan wordt de kans dat de woningmarkt volgend jaar hard onderuit zal gaan steeds waarschijnlijker. De cijfers van het Kadaster en de NVM omtrent de bestaande koopwoningmarkt zijn echter spijkerhard. Eind januari zullen we zien dat de woningmarkt in 2008, gegeven de moeilijke omstandigheden, een topprestatie heeft geleverd, voor 2009 blijft het nog even gissen.

Toelichting bij de Kadaster cijfers over november

Tot en met november 2008 is de gemiddelde woningprijs met 2,8% gestegen tot 255.200 euro. Voor het eerst laat Drenthe een daling zien van 0,3%. Alle overige provincies stijgen in prijs, Noord Holland is met 3,8% koploper. Het aantal transacties is in november met ruim 35% afgenomen ten opzichte van november 2007. November 2007 was met 18.067 transacties overigens wel een topmaand ten opzichte van de 16.578 transacties in 2006. Het aantal transacties over elf maanden komt uit op 165.612 en is met 9,4% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2007. In Drenthe is de daling met 4,1% het geringst. In Limburg is het aantal transacties met 12,9% afgenomen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.woningmarktcijfers.nl