CZ vergoedt afkicken slaapmiddelen

22/12/2008 14:09

CZ Actief in Gezondheid

Zorgverzekeraar CZ komt verzekerden die willen afkicken van verslavende slaapmiddelen tegemoet. CZ betaalt daarom de komende drie maanden nog het middel 'diazepam'.

De minister van Volksgezondheid en de Tweede Kamer bepaalden onlangs dat zorgverzekeraars dit medicijn en andere 'benzodiazepines' na 1 januari 2009 niet langer mogen vergoeden. Maar CZ blijft diazepam nog tot 1 april vergoeden voor patiënten die in overleg met hun huisarts bezig zijn met afkicken -of er mee willen beginnen.

CZ vergoedt al langer psychische hulp voor patiënten die willen stoppen met het gebruik van zware slaapmiddelen. In aanvullende verzekeringen kent CZ ook een tegemoetkoming in de kosten van slaapcursussen.

De landelijke regeling voor het stoppen van de vergoeding geldt niet voor patiënten die lijden aan epilepsie, ernstige angststoornissen hebben of meervoudige psychiatrische problemen kennen.

De vergoeding blijft ook gelden bij verdoving van terminale patiënten.

Naar schatting slikken 1,8 miljoen Nederlanders benzodiazepines, van wie er 500.000 tot 700.000 aan verslaafd zijn. De grootste groep gebruikers zijn vrouwen tussen de 55 en 75 jaar.

Alle artsen en apothekers hebben een patiëntenfolder ontvangen van de overheid over het onwenselijk chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze is tevens te downloaden van www.minvws.nl. Andere publieksinformatie is te vinden op de site van het Nederlands Huisartsen Genootschap en op www.postbus51.nl. Verder is er informatie te vinden op


- www.slaapklachten.nl


- www.ikkannietslapen.nl


- www.slaapbeter.com


- www.zelfhulpvoorverslaafden.nl