Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Nieuwe fietspaden in Hoogvliet

Fietspaden in de Groene Gordel aan de oostkant van Hoogvliet

Het netwerk van fietspaden aan de oostkant van Hoogvliet wordt flink uitgebreid. Hierdoor ontstaat een betere fietsverbinding in de regio en een aantrekkelijker en beter te gebruiken groene ruimte rondom Hoogvliet. De fietspaden maken onderdeel uit van het regionale fietspadenplan en maken ook onderdeel uit van de projecten die in de Groene Gordel gerealiseerd worden. Nog niet alle fietspaden kunnen nu aangelegd worden. Dat heeft te maken met de afstemming van de uitvoering van andere projecten en ontwerpplannen.

Welhoeksedijk

De fietsers op de Welhoeksedijk, tussen Poortugaal en Hoogvliet, weten dat het vaak moeilijk fietsen is op de Welhoeksedijk. Gelukkig komt aan die situatie op afzienbare termijn een eind.

De aanleg van een vrijliggend fietspad, tussen de hoek Aveling Duifhuisweg en de kruising Kijvelandse havendijk Slaperskade, bij het bruggetje over de Poortugaalse Haven, levert een grote verbetering van de veiligheid voor fietsers op. Dit fietspad is vooral belangrijk voor de fietsers tussen Hoogvliet en Poortugaal, het maakt ook deel uit van de fietsroute door de Groene Gordel.

Om dit fietspad te kunnen aanleggen is het nodig om de grond waarop dit komt te liggen, te verstevigen. Dit gebeurt door een jaar lang extra gewicht in de vorm van zand neer te leggen op de plaats van het toekomstige fietspad. Zodra de ondergrond voldoende is verdicht en daardoor verstevigd, wordt het overtollige zand weggehaald en het fietspad aangelegd.

Fietsen op de kruin van de Deeldijk

Vanaf de aansluiting van de Welhoeksedijk op de Duifhuisweg komt een fietspad boven op de kruin van de Deeldijk. De schapen blijven op de dijk, maar hun terrein wordt door het fietspad in tweeën geknipt. Aan weerszijden komen hekken. De ondergrond was hier al wel stevig genoeg, zodat voorbelasting niet nodig was. Hier kon direct begonnen worden met de aanleg. Het traject loopt voorlopig tot aan de Groene Kruisweg. De kruising met de Groene Kruisweg is een apart project dat nog uitgewerkt wordt. Het werk aan dit deel van het fietspad heeft plaatsgevonden in november en december.

Fietspad op de dijk langs de metrobaan

Aan de overkant van de Groene Kruisweg komt nu ook al een belangrijk deel van het fietspad. Het sluit aan op het bestaande fietspad in het Bos Valckestein richting Poortugaal. Ook dit fietspad komt op de kruin van de dijk, met wijds uitzicht rondom. Het fietspad wordt nog niet meteen aangesloten op de wijk Gadering/Tussenwater omdat over de ligging van de aansluiting nog een besluit moet worden genomen. Er komen dus twee aansluitingen aan de noordzijde: één richting Gadering/Tussenwater, die later wordt aangelegd, en een aansluiting richting Poortugaal. Deze laatste wordt in een later stadium door het waterschap Hollandse Delta aangelegd. Ook dit fietspad had geen voorbelasting nodig. Het werk aan dit fietspad heeft plaatsgevonden in november en december 2008.