GroenLinks

Prijsafspraken makelaars steviger aanpakken

23 december 2008

Makalaars maken zich volgens de Telegraaf schuldig aan prijsafspraken om hun courtage veilig te stellen. Hiermee proberen zij de gevolgen van de kredietcrisis op oneigenlijke wijze af te wentelen op de consument. Groenlinks vraagt de regering om hier samen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit steviger tegen op te treden en wil weten of prijsafspraken momenteel ook in andere sectoren opkomen.

Vragen van de Leden Sap en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de ministers van Financiën en Economische Zaken over prijsafspraken van makelaars in reactie op de kredietcrisis, d.d. 23 december 2008.


1. Kent u het bericht "Koophuis duur door afspraken; Makelaars stellen courtage veilig", uit de Telegraaf van 23 december 2008?


2. Neemt u de signalen uit dit bericht serieus dat makelaars prijsafspraken niet schuwen om de gevolgen van de kredietcrisis voor hun eigen inkomsten op te vangen en de kosten daarvoor af te wentelen op consumenten?


3. Kunt u al inschatten op welke schaal dergelijke prijsafspraken in Nederland voorkomen?


4. Mag uit de reactie van de woordvoerder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit ("We houden de beroepsgroep scherp in de gaten") worden afgeleid dat de NMA al stevig onderzoek doet naar deze prijsafspraken? Zo nee, wilt u de NMA dan verzoeken dit nog actiever ter hand te nemen?


5. Bent u met ons van mening, dat dergelijke marktverstorende activiteiten juist in de huidige kredietcrisis erg schadelijk kunnen zijn voor het consumentenvertrouwen en dus met extra inspanningen bestreden moeten worden?


6. Kunt u in overleg met de NMA treden en achterhalen of er nu meer sectoren in de economie zijn waar vergelijkbare prijsfaspraken dreigen, na te gaan of de NMA momentel voldoende capaciteit heeft om dit adequaat te onderzoeken en de Kamer hierover te berichten?