Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over het rapport van de Consumentenbond over nepmedicijnen

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over het rapport van de Consumentenbond over nepmedicijnen

Kamerstuk, 23 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

23 december 2008

GMT-K-U-2897249

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over het rapport van de Consumentenbond over nepmedicijnen (2080906170).

Vraag 1

Bent u bekend met de uitkomsten van het onderzoek van de Consumentenbond (gepresenteerd op het congres 'Geholpen, genezen of genept', 21 november 2008) dat het bestellen van gevaarlijke medicijnen (receptgeneesmiddelen en verboden middelen in Nederland) voor consumenten zeer eenvoudig is en dat deze middelen zonder enige informatie aan het huisadres worden geleverd?

Antwoord 1

Ja, ik ben hiermee bekend.

Vraag 2

Welke maatregelen kunt ondernemen zodat consumenten adequaat op de gevaren van deze medicijnen worden gewezen?

Antwoord 2

Allereerst heb ik steun verleend aan het organiseren van het congres 'Geholpen, genezen of genept', van 21 november 2008. Ik ben een groot voorstander van dit congres geweest. Het onderwerp: het bewust maken en bestrijden van vervalsing-en van medische producten is voor veldpartijen en consumenten die hiermee te maken kunnen krijgen erg belangrijk.

Naast voornoemd congres zal ik, geheel op eigen initiatief, nog de volgende twee activiteiten uit laten voeren.
Om de burger meer bewust te maken van de risico's worden er op korte termijn twee activiteiten uitgevoerd met betrekking tot het in toename via internet aan-schaffen van vervalste geneesmiddelen. Er zal een onderzoek gestart worden naar de kenmerken van de doelgroep die geneesmiddelen via internet aanschaft. Hiermee hoop ik meer duidelijkheid te krijgen wie (welke doelgroep) welke geneesmiddelen bestelt. Met de uitkomsten van dit onderzoek ben ik voornemens om in 2009 een vervolgcampagne uit te laten voeren. Hoe deze wordt opgezet hangt af van de resultaten van het onderzoek.

Daarnaast zal er dit jaar nog een kleine internetcampagne gestart worden die tot doel heeft de burger bewust te maken van de gevaren van het bestellen van geneesmiddelen via internet.
Een voorlichtingscampagne van VWS dient de bewustwording van het publiek betreffende de gevaren van vervalste geneesmiddelen die via het internet worden aangeboden te vergroten. Het uiteindelijke doel van deze voorlichtingscampagne is een bewustwording en hopelijk ook een gedragsverandering teweeg te brengen betreffende de aanschaf van geneesmiddelen buiten het reguliere distributie-kanaal. Door het publiek te attenderen op de gevaren van het aankopen van geneesmiddelen buiten het reguliere distributiekanaal, in casu via internet, verbetert uiteindelijk de kwaliteit van zorg en worden risico's voor de volks-gezondheid verhinderd. Daarnaast is dit belangrijk voor het behoud van het vertrouwen in de authenticiteit en veiligheid van medicijnen in het reguliere distributiekanaal.

Vraag 3

Bent u bereid gevolg te geven aan de oproep van de Consumentenbond om nader onderzoek te doen naar de gevaren van nepmedicijnen?

Antwoord 3

Ja, ik ben bereid nader onderzoek te laten doen. Ik wil o.a. eerst de resultaten afwachten van voornoemd onderzoek naar de kenmerken van de doelgroep die geneesmiddelen via internet aanschaft en welke geneesmiddelen deze doelgroep via internet bestelt. Daarna zal ik mij beraden op verder onderzoek.