Gemeente Nijkerk


Jaarwisseling 2008/2009

Streng toezicht en schade verhaald op vernieler(s)

De gemeente Nijkerk volgt de landelijke trend om strenger op te treden tijdens de jaarwisseling. Politie, brandweer en toezichthouders doen er alles aan om Oud en Nieuw voor iedereen zo feestelijk mogelijk te laten verlopen. Helaas betekent dit strenger toezicht en strenger optreden tegen ordeverstoring en vandalisme.

Vooraf neemt de gemeente al maatregelen om de jaarlijkse Oud en Nieuw schade te beperken. Zo worden vandalismegevoelige objecten als glascontainers, bouwmaterialen en schaftwagens tijdelijk verwijderd. Autowrakken worden weggesleept. Parkeerautomaten worden maandag 29 december geleegd en voorzien van beschermkappen. Alle prullenbakken in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen worden tijdelijk afgesloten of weggehaald. Er is extra toezicht op die locaties waar het vorig jaar uit de hand liep. En schade aan gemeenschappelijke eigendommen wordt zo mogelijk verhaald op de vernieler(s).

Vreugdevuren, carbid schieten en feesten
Oud en Nieuw wordt een leuk feest met vele vreugdevuren, carbid schieten bij de Baggelaar in Nijkerkerveen en rondom de Brink te Nijkerk en natuurlijk de nieuwjaarsfeesten in Hoevelaken en Nijkerkerveen. De horeca bepaalt zelf tot hoe laat hun gelegenheid met de jaarwisseling geopend is. Het feest kan dus tot in de vroege uurtjes gevierd worden.

Wat kunt u zelf doen om de schade te beperken?
Het afsteken van vuurwerk en stoken van vreugdevuren levert jaarlijks nog steeds vele gewonden op. Wees dus voorzichtig. Zet mini-containers uit voorzorg in de schuur of tuin. Sluit ook uw eigen brievenbus af, het zijn gewilde objecten om rotjes in te gooien.

Doe ook alstublieft aangifte van alle schade aan privé- of openbare eigendommen. Dit stelt de politie beter in staat om vernielers op te sporen en aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Het geeft beter inzicht in de locaties waar vernielingen plaatsvinden. En het stelt ons in staat om ook volgend jaar uw veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Laten we er met zn allen een mooie jaarwisseling van maken!

Oud en Nieuw 2008/2009

Om ervoor te zorgen dat we op een prettige manier Oud en Nieuw kunnen vieren, neemt de gemeente Nijkerk een aantal maatregelen. Hieronder een aantal zaken die voor inwoners van belang zijn.

Glas, blik en textiel containers
De glas- en blikbollen en de textielcontainers worden op alle plaatsen verwijderd. Hetzelfde geldt voor de containers voor zogenaamde sappakken.

De glasbakken worden woensdag 31 december 2008 in de hele gemeente weggehaald en op vrijdag 2 januari 2009 teruggeplaatst. Dit geldt ook voor de ondergrondse containers (sappakken en flacons) in Nijkerkerveen.

Prullenbakken
De vuilnisbakken worden afgesloten vanaf woensdag 24 december 2008, behalve in het centrum van Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk. Deze vuilnisbakken worden van zaterdag 27 december 2008 t/m vrijdag 2 januari 2009 afgesloten. Op andere plekken in de gemeente zal ter plaatse worden bekeken of en welke bakken worden verwijderd.

Gedurende de periode dat de vuilnisbakken afgesloten zijn, zullen extra rondes m.b.t. het opruimen van zwerfvuil plaatsvinden.

Parkeerautomaten
De parkeerautomaten worden op maandag 29 december aan het eind van de middag door de toezichthouders geleegd en voorzien van beschermkappen (na 18.00 uur).

Wegsleepregeling
De politie geeft in naam van de burgemeester opdracht tot het wegslepen van autowrakken, caravans, (bouw)keten e.d. (in verband met het oogmerk van het in brand steken van dit soort voertuigen). Autobedrijf Smink zal hiervoor worden ingeschakeld. De autowrakken worden gestald op de gemeentewerf.

Nieuwjaarsdag
Op nieuwjaarsdag worden smeulende vuurtjes zoveel mogelijk uitgemaakt door de brandweer.
Wijkbeheer ruimt tussen 09.00 12.00 uur de restanten van vreugdevuren alleen op daar waar dit hinder geeft voor het verkeer en op de navolgende locaties:


1. Nijkerk: Plein, Singel, Oosterstraat, Langestraat, Venenstraat, Catharinastraat, Kerkstraat, Verlaat en Nieuwstraat en winkelcentrum Paasbos

2. Nijkerkerveen: Parkeerterreinen voor de Meermarkt en tegenover de kerk (hoek Winkelmanstraat/Van Dijkhuizenstraat)
3. Hoevelaken: Wiekslag, Brink en het gedeelte van de Westerdorpsstraat (in het centrumgebied)

Ophalen kerstbomen
De kerstbomen worden in week 1 opgehaald van 5 t/m 9 januari, op dezelfde dag dat de vuilnisauto door de straat komt.

Schade verhaald op dader(s)
Er sneuvelen tijdens de jaarwisseling nogal eens afvalbakken, bankjes, bushokjes, enzovoorts. Met betrekking tot het verhaal van schade aan gemeenschappelijke eigendommen, inventariseert de gemeente de kosten van schade toegebracht aan gemeente eigendommen. Deze informatie koppelt de gemeente terug aan de politie. Bij incidenten doet de gemeente aangifte bij de politie. De daders zullen, indien zij bekend zijn, aansprakelijk worden gesteld. De schadevergoeding voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar kan in een aantal gevallen via bureau HALT worden geregeld.