D66

Europees klimaatbeleid gemiste kans

21 december 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt de klimaatafspraken die de regeringsleiders op de Europese Top eind december 2008 gemaakt hebben te zwak. "Niet de koplopers, maar de achterblijvers bepalen de agenda en het tempo. Dat is een gemiste kans." De sociaal-liberaal meent dat een aantal afspraken veel scherper had gekund.

Teveel uitzonderingen

Pechtold: "Er zijn te veel uitzonderingen voor landen met ouderwetse vervuilende energiecentrales. Ook zijn er te weinig harde afspraken over wanneer deze landen alle maatregelen volwaardig implementeren. Daar komt nog eens bij dat er te veel gratis rechten in opgenomen zijn, waardoor er minder geld beschikbaar is voor innovaties naar een duurzamere industrie." Tevens is het volgens D66 problematisch dat er geen handhavingmechanismen zijn afgesproken.

Maximale inzet

Het akkoord is gesloten in aanloop naar de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen eind 2009. Daar wordt gesproken over de opvolger van het Kyoto-verdrag, dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen wil tegengaan. Pechtold: "Europa zou de onderhandelingen volgend jaar in moeten gaan met het meest ambitieuze scenario om alle andere deelnemers extra onder druk te zetten. Dit akkoord toont niet de maximale inzet van de EU. Als er al water bij de wijn wordt gedaan, dan moet dat pas in Kopenhagen gebeuren. En niet al één jaar voordat die definitieve onderhandelingen worden gevoerd met onder andere Amerika, Rusland en de opkomende economieën."