Friese waterschappen

voor dagelijks bestuur waterschap

Eindadvies formateur Henk Kroes voor dagelijks bestuur waterschap

dinsdag, 23 december 2008
Op dinsdag 23 december 2008 heeft formateur Henk Kroes zijn eindadvies gepresenteerd over de formatie van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

Het eindadvies bestaat uit het bestuursprogramma 2009 - 2012 én de portefeuilleverdeling voor de leden van het dagelijks bestuur.

Water Natuurlijk lijstaanvoerder Roel de Jong gaat aan de slag met oevers en kaden, financiën en belastingen. Daarnaast is De Jong beoogd loco-dijkgraaf. De enige vrouw in het gezelschap, Aaltje Rispens (geborgde zetels ongebouwd), krijgt watersysteembeheer in het landelijk gebied in haar portefeuille. Wietze de Haan (PvdA) krijgt het stedelijk waterbeheer en het beheer van de waterzuivering. CDA, er Harry Boon gaat de primaire waterkeringen beheren en de muskusrattenbestrijding ter hand nemen. Ten slotte wordt Boon ook verantwoordelijk voor de Waddeneilanden. Dijkgraaf Paul van Erkelens neemt de communicatie en de bedrijfvoering voor zijn rekening.

Kroes zijn advies is voortgekomen uit de onderhandelingen van de vier coalitiepartijen.

Het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur moeten over het advies van Kroes in januari nog een formeel besluit nemen.