Gemeente Teylingen

bibliotheken neer

Gemeente zet toekomstbeeld Teylingse bibliotheken neer

23 december 2008

PERSBERICHT 23 december 2008 - De gemeente heeft in een conceptvisie een missie en een strategie bepaald voor de toekomst van de Teylingse bibliotheken. Een toekomst die inspeelt op de ontwikkelingen en de trends in de maatschappij en in de bibliotheeksector. In de visie staan onder andere standpunten over het aantal bibliotheken, de serviceniveaus en de locaties.

Toegangspoort tot kennis

De gemeente Teylingen vindt vrijheid, welzijn en ontplooiing belangrijke menselijke waarden. Alleen goed geïnformeerde mensen kunnen deze waarden realiseren.

De openbare bibliotheek, de plaatselijke toegangspoort tot kennis, schept een essentiële voorwaarde voor levenslang leren, onafhankelijke besluitvorming en culturele ontwikkeling van individuen en maatschappelijke groeperingen.

Conceptvisie Bibliotheek Teylingen

De gemeente Teylingen wilde na de fusie een eigen visie ontwikkelen op het bibliotheekwerk in Teylingen. Deze conceptvisie is nu klaar. In deze visie staat de gemeentelijke visie op de rol van de bibliotheken en hoe de gemeente aankijkt tegen de modernisering van de bibliotheken.

De bibliotheek is het primaire centrum van informatie met een grote diversiteit aan informatiedragers en -uitingen. Nieuwe ontwikkelingen op informatie- en communicatietechnologie en internet spelen daarbij een belangrijke rol. De bibliotheek bemiddelt actief tussen klant en informatie en ondersteunt haar bezoekers bij het verkrijgen van inzicht in en omgang met nieuwe media, zoals internet. De bibliotheek is ook een ontmoetingspunt voor burgers, verzorgt een educatieve en culturele functie en is een samenwerkingspartner voor andere instellingen in Teylingen. Maar vooral moet de bibliotheek ook een plaats zijn, waar het prettig is om naar binnen te stappen en om er een tijdje te vertoeven.

Huisvesting en service

Een belangrijk uitgangspunt is, dat de gemeente de huisvesting van de bibliotheken in Voorhout en Sassenheim voorlopig niet wil wijzigen. Deze bibliotheken bevinden zich op een gunstige plaats en zijn goed bereikbaar. Ook wil de gemeente kijken hoe de snelle ontwikkelingen in de bibliotheekbranche zich ontwikkelen.

Voor de bibliotheekvestiging in Warmond wil de gemeente de mogelijkheid bekijken of het betrekken van de bibliotheek bij de eventuele ontwikkeling van een brede school in Warmond een optie is. De gemeente stelt wel voorwaarden aan het minimaal aantal leden in Warmond. Wanneer dit aantal onder de 750 komt, bekijkt de gemeente de situatie opnieuw.

De gemeente wil ook het serviceniveau in de vestigingen handhaven en optimaliseren naar aanleiding van een certificeringsaudit en klantentevredenheidsonderzoek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de visie van de gemeente op het bibliotheekwerk? Klik op de onderstaande links voor de verschillende documenten.


* Conceptvisie Bibliotheek Teylingen

* Bijlagen conceptvisie Bibliotheek Teylingen
* Meerjarenbeleidsplan Bibliotheek Bollenstreek
* Halfjaarcijfers 2008

* Auditrapportage Stichting Bibliotheek Bollenstreek

De conceptvisie wordt op 20 januari 2009 behandeld in de commissie Welzijn en op 5 februari in de gemeenteraad.

Bibliotheek Bollenstreek

De Bibliotheek Bollenstreek heeft vestigingen bibliotheek in Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Sassenheim, Voorhout en Warmond. Deze worden aangestuurd door een centrale Backoffice. In de Bibliotheek Bollenstreek zijn zowel professionele krachten als vrijwilligers werkzaam. De Bibliotheek Bollenstreek is de organisatie waaronder de Teylingse bibliotheken vallen en die samen met de gemeente afspraken maakt over de uitvoering van het bibliotheekwerk.