Voedsel en Waren Autoriteit

Last onder dwangsom bij diertransporten

23 december 2008 - nieuwsbericht

Per 1 januari 2009 maakt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gebruik van de `last onder dwangsom' bij de handhaving van de regels voor dierenwelzijn bij diertransporten.

Hiermee zet de VWA een extra middel in om de naleving van de regels voor dierenwelzijn te bevorderen. De last onder dwangsom vult het gat op tussen lichte sancties als waarschuwingen en zware sancties als strafrechtelijke maatregelen of het intrekken van vervoersvergunningen.

De last onder dwangsom kan onder andere worden opgelegd aan verzamelcentra, veehouders en transporteurs als sanctie voor het vervoeren van gewonde of zieke dieren, of bij tekortkomingen aan veewagens en transportjournaals. De 'last' kan variëren van 3.000 tot 10.000 euro, afhankelijk van de aard van de overtreding.

De last onder dwangsom is een belangrijk onderdeel uit het specifieke interventiebeleid dierenwelzijn. Begin 2009 treedt de VWA daarmee naar buiten. Het specifieke interventiebeleid geeft nadere invulling aan de aangepaste LNV beleidsregels voor diertransporten die vanaf 1 januari 2009 van kracht zijn.

Meer informatie:

* VWA-webdossier 'Last onder dwangsom'