Gemeente Zeist

Truus Menger: Toen niet, nu niet, nooit!

TOEN NIET, NU NIET, NOOIT!

Truus Menger, 85 jaar. 23 december 2008 t/m 1 februari 2009

De drie jonge meiden, Hannie Schaft, Freddie Oversteegen en Truus Menger - Oversteegen (Truus is hoofdzakelijk bekend als Truus Menger) waren buitengewoon actief in het verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is bijzonder. Weinig vrouwen traden op in het verzet en nog minder vrouwen pakten de wapens op. Maar de drie meisjes deden dat wel.

Onder het motto: `Toen niet, nu niet, nooit!' wordt in Slot Zeist van 23 december 2008 t/m 1 februari 2009 een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van de verzetsheldin en bekende beeldhouwster Truus Menger. Er zullen tijdens deze expositie unieke nieuwe werken van haar vertoond worden. Fotografie: Rosa Verhoeve
De titel van de tentoonstelling refereert aan de titel van het boek waarin Truus Menger de oorlogsbelevenissen beschrijft van de verzetsploeg waaraan zij leiding gaf en waar ook haar jongere zuster Freddy en de door haar levensoffer zo bekend geworden Hannie Schaft deel van uitmaakten. Truus is een persoon die met beide benen op de grond staat. Zo is ze ook altijd geweest. Nadat een verzetsgenoot opgepakt was door de Duitsers, vroeg Hannie op onzekere toon: "Je zal me helpen, hè? Je zal hem uit de handen van de moffen krijgen, ja hè Truus?".
Truus Menger heeft terecht veel waardering ondervonden voor haar verzetsactiviteiten en voor haar kunstzinnige creaties. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in de speciale medaille die zij, als enige vrouw voor haar activiteiten in de Nederlandse verzetsbeweging, uit handen van generaal Dwight (Ike) Eisenhower mocht ontvangen. Ook de Yad Vashem-medaille die door Israëls Golda Meir aan Truus Menger werd uitgereikt en haar benoeming tot Officier in de Orde van Orange Nassau zijn eerbewijzen waarmee deze uitzonderlijke kunstenares terecht is geëerd.

Naast de veelzijdige kunst waarin de boodschap tegen machtsmisbruik, willekeur en onverdraagzaamheid centraal staat, zullen ook een film "De wandeling", foto's en archiefstukken getoond worden die het leven van deze verzetsheldin, maar ook van haar zusje en het meisje met de rode haren, in beeld zal brengen. Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Noord-Hollands Archief en de Vishal, uit Haarlem.
Truus Menger arrangement
Op maandag 12, 19 en 26 januari 2009 wordt er om 14.00 uur een Truus Menger arrangement georganiseerd. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee, gebak en film " De wandeling", waarna de kunstenares zelf het arrangement verzorgt waardoor u zich volledig kunt inleven in haar wereld en haar kunst. Kosten van dit arrangement bedragen 17,50. Wij verzoeken u te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Openingstijden:
De openingstijden voor het publiek zijn:
dinsdag t/m vrijdag van 11.00- 17.00 uur
zaterdag, zondag en 2e kerstdag van 13.00-17.00 uur maandag: gesloten (met uitzondering van de arrangementen)
1e kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag gesloten Het Slot Zeist is rolstoel toegankelijk.

De toegangsprijzen:
Voor volwassenen .................................................................. 5,00 Voor 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas............................................... 4,00 Schoolproject met lesbrief per leerling .................................... ...... 1,00 Jeugd t/m 14 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken Boeken: "Truus Menger 85, een strijdbaar leven in beeld"..................... 10,00 "Toen niet, nu niet, nooit" van Truus Menger........................... 12,50 " Beeldhouwster Truus Menger".......................................... 19,95




Gemeente Zeist