Ingezonden persbericht


De Key biedt studenten Houthavens nieuwe woonplek aan | |
|Vijfjarige huisvestingsvergunning van B&W voor Houthavens    |
|loopt af                                                     |
Omdat het terrein van de Houthavens vijf jaar braak zou liggen en i.v.m. de woningnood onder studenten, gaf het college van B&W in september 2004 Woonstichting De Key een vijfjarige vergunning voor tijdelijke studentenhuisvesting in wooncontainers op deze locatie. In september 2009 loopt deze vergunning af. De Key informeerde de studenten vandaag formeel over het aflopen van hun huurovereenkomst in de tweede helft van 2009. De woonstichting biedt de studenten vervangende woonruimte aan op het Zeeburgereiland.

De studenten waren vanaf het begin op de hoogte van de tijdelijkheid van hun huurovereenkomst voor deze plek. Begin oktober ontvingen zij een vooraankondiging over de afloop van de vergunning en de verhuizing van de containers. Op 13 september 2009 moeten alle studentenwoningen in de Houthavens leeg zijn. Om aan deze verplichting te kunnen voldoen, start De Key vanaf 1 augustus 2009 met de werkzaamheden. Voor de studenten van twee blokken (nummer 50 t/m 199) is dit zelfs eerder. Zij moeten uiterlijk 30 juni 2009 hun woning leeggemaakt en opgeleverd hebben. De Key biedt de studenten vanaf 1 juni 2009, mits zij aan de voorwaarden van een campuscontract voldoen, vervangende woonruimte aan op het Zeeburgereiland. Hiervoor worden 330 nieuwe containerwoningen geplaatst, samen met een aantal containers dat verplaatst wordt van de Houthavens naar Zeeburg. Het gaat ook hier weer om tijdelijke huisvesting. De studenten kunnen hier tot 2014 blijven. Een ander deel van de containers verhuist naar de Fokkerweg in stadsdeel Oud-Zuid.

De Key onderzoekt nu of het op basis van nieuwe wetgeving mogelijk is om een deel van de containerwoningen in de Houthavens ook na september 2009 tijdelijk te behouden voor een woonbestemming. Dit zou dan gaan om een verlengingsperiode van één tot maximaal twee jaar. Wanneer dit mogelijk is verhuurt De Key de containerwoningen uitsluitend aan buitenlandse studenten (short stay studenten), op basis van een tijdelijk huurcontract. De reden hiervoor is dat De Key de huidige studenten nu vervangende woonruimte op Zeeburg kan aanbieden en het onzeker is of zij die garantie ook over één à twee jaar nog kan bieden. De Key verwacht pas na maart 2009 duidelijkheid te hebben over een mogelijke verlenging. Wanneer een verlenging niet mogelijk is, krijgt het deel van de containerwoningen dat niet naar Zeeburg wordt verplaatst een atelierfunctie.

Met circa 6.300 studentenwoningen is De Key de grootste studentenhuisvester van Amsterdam. De studentenwoningen maken in totaal 20% uit van het gehele bezit van De Key.

|                                                             |
|Noot voor redactie (