Ingezonden persbericht


()

¤ 3 miljoenn extra uit Brussel voor versterking concurrentie en innovatievermogen

Metaalbewerkingsbranche verhoogt investering in opleiding en ontwikkeling

Hazerswoude-dorp, 23 december 2008 ­ De metaalbewerkingssbranche in Nederland intensiveert in 2009 zijn investering in opleiding en ontwikkeling met bijna 3 miljoen euro. De sector heeft daarvoor van het Europees Sociaal Fonds subsidie ontvangen. De investering komt volgend jaar bovenop de inspanningen die al plaatsvinden vanuit het dit jaar geïntroduceerde nieuwe financieringsstelsel voor opleiding en ontwikkeling. 'Ook in een moeilijk economisch klimaat willen wij juist méér geld steken in onze toekomst,' stelt Erik Yperlaan, directeur van Stichting OOM, het opleidingsfonds van werkgevers en werknemers in de metaalbewerkingsbranche.

Persoonlijke toelage

Het is niet de eerste keer dat de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (OOM) geld ontvangt van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Ook in de afgelopen vier jaar ontving Stichting OOM subsidie van het ESF. Bijzonder is deze keer dat de ¤ 3 miljoen uit Brussell zijn bedoeld als extra versterking voor het betalen van opleidingen en cursussen die specifiek op behoeften van werknemers zijn gericht. Stichting OOM voert een intensieve benadering van werknemers van de metaalbewerkingsbranche uit met doelgroepgerichte boodschappen en middelen. Die variëren van brochures, posters en kantinebijeenkomsten tot een speciale website.

Daarnaast introduceerde Stichting OOM begin van dit jaar met succes een vernieuwde aanpak voor het stimuleren van opleiding en ontwikkeling. Werknemers van bij OOM aangesloten bedrijven in de metaalbewerkingsbranche krijgen daarbij een persoonlijke toelage voor het volgen van opleidingen en cursussen. Dat geeft hen meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij het keuzen maken voor het verhogen van hun vakkennis en het vergroten van hun loopbaankansen.

Boodschap eigen verantwoordelijkheid slaat aan

De introductie van de persoonlijke trainingstoelage voor werknemers heeft geresulteerd in een stijging met ruim 30% van het aantal scholingsdagen in 2008. Met meer dan 100.000 vervulde scholingsdagen behaalden werknemers in de metaalbewerkingsbranche een absoluut record. 'De boodschap dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor je ontwikkeling en loopbaan slaat duidelijk aan,' constateert OOM-directeur Erik Yperlaan tevreden. 'Samen met de sociale partners werken we keihard aan het verder vergroten van dat inzicht. De drie miljoen euro die we volgend jaar hieraan extra kunnen besteden, zal hopelijk tot weer een nieuw record in scholingsdagen resulteren.'

()

Over Stichting OOM

Stichting OOM is in 1984 opgericht door werkgeversorganisatie Koninklijke Metaalunie en werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie. Bij Oom zijn 14.751 bedrijven aangesloten waarbij circa 156.500 mensen werkzaam zijn. Het opleidingsfonds richt zich op het in stand houden en verbeteren van vakmanschap in de metaalbewerkingsbranche. Met financiële bijdragen stimuleert OOM het volgen van opleidingen en cursussen.

Over het Europees Sociaal Fonds (ESF)

Het Europees Sociaal Fonds stimuleert het scheppen van nieuwe en betere banen en het ontwikkelen van vaardigheden van de beroepsbevolking. Het ESF richt zich op drie prioriteiten: activering voor werkzoekenden en arbeidsgehandicapten, inzetbaarheid van de beroepsbevolking en 'een leven lang leren in het beroepsonderwijs.' De uitvoering van de subsidieregeling van het ESF voor Nederland is in handen van het Agentschap SZW, een onderdeel van het ministerie van SZW.