Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 december 2008

Onderzoek kwaliteitsverbetering Beverkoog van start

Adviesbureau BRO uit Boxtel gaat onderzoek doen naar mogelijkheden om de kwaliteit van bedrijventerrein Beverkoog te verbeteren. Het onderzoek bestaat onder meer uit een schouw over het terrein en interviews met diverse ondernemers. Daarbij komt niet alleen de openbare ruimte aan bod, maar ook de waarde van het vastgoed op het terrein.

Het onderzoek, dat medio 2009 klaar moet zijn, is een initiatief van bedrijvenvereniging Beverkoog, Stichting Ondernemend Alkmaar, Gemeente Alkmaar, Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Het onderzoek is nodig om inzicht te verkrijgen in de juiste aanpak en richting van de kwaliteitsimpuls voor Beverkoog. De provincie Noord-Holland stelt hiervoor 25.000 euro HIRB-subsidie beschikbaar. De verdere kosten worden betaald door de deelnemende partijen.

De keuze voor de uitvoering van het onderzoek is gevallen op BRO, een multidisciplinair adviesbureau voor ruimtelijke ordening, economie en milieu. Op basis van het onderzoek zal dit bureau ook gegevens aandragen voor de herziening van het bestemmingsplan Beverkoog in 2010. Eén van de opdrachten is de vraag hoe het bestemmingsplan meer flexibel kan worden gemaakt, zodat bedrijven zich gemakkelijker op Beverkoog kunnen vestigen of er kunnen uitbreiden. Dat voorkomt onnodig beslag op ruimte van nieuwe bedrijventerreinen.

Het onderzoek bestaat onder meer uit gesprekken met ondernemers op het terrein en met hun vereniging, gemeente en private partijen. De gesprekken moeten onder andere leiden tot een nieuwe strategie voor verbetering van de marktpositie van Beverkoog tot het jaar 2025. Ook zal duidelijk worden welke kansen er zijn voor een duurzame inrichting van het terrein. Aan de orde komen verder de verbetering van het vestigingsklimaat, intensief grondgebruik, openbare ruimte, verbetering van de infrastructuur, waaronder een mogelijke noordelijke ontsluiting, vastgoedmanagement, service en samenwerking. Ook het tekort aan parkeerfaciliteiten is een item, evenals het op te richten ondernemersfonds voor onder andere parkmanagement.