Commissariaat voor de Media

24 december 2008

Evaluatie financieringsstructuur regionale omroep

Het Commissariaat voor de Media heeft in opdracht van minister Plasterk een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de gewijzigde financieringsstructuur van de regionale publieke omroep. De evaluatie heeft betrekking op de periode vanaf 1 januari 2006, het moment waarop de verantwoordelijkheid voor de financiering is neergelegd bij de provinciebesturen.

Het Commissariaat constateert dat de provincies hebben voldaan aan hun zorgplicht voor de regionale omroepen en dat de financiering eenvoudiger en transparanter is geworden nu die via één partij (de provincie) verloopt. Uit het onderzoek blijkt dat er geen schriftelijke voorwaarden gesteld zijn aan de omroepen waardoor de onafhankelijkheid in het geding komt. Tegelijk wijst het Commissariaat er op dat provincies er blijvend voor moeten zorgen zich niet in te laten met het programmabeleid van de omroep: provincies moeten zich terughoudend opstellen en niet op zoek gaan naar afspraken en voorwaarden. Verder merkt het Commissariaat op dat de regionale omroep gebaat zou zijn bij een scherpere taakverdeling tussen de landelijke, regionale en lokale omroep.

De minister zal op basis van het evaluatierapport en de rapporten Kracht in de regio (ROOS/IPO) en Stemmen uit de regio (CDA) begin 2009 de Tweede Kamer informeren over het beleid ten aanzien van de regionale omroep.