Gemeente Lochem


Aanmelden voor kavelruil in de Landbouwdriehoek
Grondeigenaren (boeren en burgers) en pachters in het gebied tussen Lochem, Vorden en Ruurlo kunnen zich de komende periode aanmelden voor de verkoop van gronden. Voor deze zogeheten 'Landbouwdriehoek' is in 2006 een gebiedsprogramma opgesteld, waarin onder andere de ambitie staat om door verkaveling zowel de landbouwstructuur als de kwaliteit van het landschap te verbeteren.

Een goede verkaveling is essentieel voor grondgebonden landbouwbedrijven om de concurrentie aan te kunnen. Grondgebonden landbouw is noodzakelijk, omdat het gebied niet zonder een gezonde landbouw kan. Kavelruil is een middel om landbouwstructuur te verbeteren, maar ook om de grond vrij te krijgen die nodig is voor het realiseren van natuur en landschap. De Kavelruilcommissie de Graafschap pakt nu samen met Dienst Landelijk Gebied de kavelruil op. Om een kavelruil goed te laten verlopen, moet de overheid landbouwgrond in eigendom hebben die kan worden gebruikt in de ruil. De projectgroep die de uitvoering van het gebiedsprogramma begeleidt, roept grondeigenaren en pachters op die belangstelling hebben voor kavelruil zich te melden bij de projectgroepleden dhr. Joh. Saaltink (tel. 0573 - 441397) of dhr. H. Riefel (tel. 0575 - 521656). Ook burgers in het buitengebied, met grond die is in te zetten om de verkaveling te verbeteren, kunnen zich melden.

Projecten Een projectgroep is bezig het zogeheten gebiedsprogramma voor de Landbouwdriehoek uit te voeren. Het gaat om concrete projecten voor landbouw, landschap en natuur en in mindere mate voor recreatie, water en leefbaarheid. In de projectgroep zitten vertegenwoordigers van de gemeente Lochem, LTO-Noord, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur in de Graafschap, Vereniging Contact Barchem, het waterschap Rijn & IJssel, het Plattelandshuis en de kavelruilcommissie de Graafschap. De projectgroep wordt begeleid door Provincie Gelderland en Dienst Landelijk Gebied. Contactpersoon voor de Landbouwdriehoek is René van Eijden van het Bureau Achterhoek en Liemers van de provincie Gelderland. Bij hem kunt u terecht voor vragen maar ook voor suggesties voor het realiseren van landbouw, natuur, water en recreatie projecten. Zijn telefoonnummer is 0314 - 659781. Het e-mailadres: r.van.eijden@prv.gelderland.nl.