Rechtbank Haarlem


Wet tijdelijk huisverbod

Op 1 januari 2009 treedt de wet Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat (Wet tijdelijk huisverbod, Staatsblad 2008, 421) in werking. Op grond van artikel 2 van deze wet kan de burgemeester een huisverbod opleggen aan een persoon indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat diens aanwezigheid in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van één of meer personen die met hem in de woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven of indien op grond van feiten of omstandigheden een ernstig vermoeden van dit gevaar bestaat.

Hoewel het hier gaat om een bestuursrechtelijke bevoegdheid zullen de tegen het huisverbod ingestelde beroepen en voorlopige voorzieningen binnen de rechtbank Haarlem niet binnen de sector bestuursrecht maar binnen het familieteam van de sector civiel recht worden behandeld.

Het beroep kan worden ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening kan worden ingediend bij:

De rechtbank Haarlem, sector civiel, team Familie en Jeugd, Postbus 1621
2003 BR Haarlem

telefoonnummer: 023 - 888 4444
faxnummer: 023 - 888 4880

In afwijking van artikel 8:83, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht dient de uithuisgeplaatste binnen 3 dagen door de voorzieningenrechter te worden gehoord. Dit houdt in dat de zitting waarop het verzoek om voorlopige voorziening wordt behandeld binnen drie dagen na ontvangst van het verzoek plaatsvinden. In verband met deze spoedige planning op zitting verzoekt de rechtbank u om indien u voornemens bent om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen dit telefonisch mee te delen aan de griffie van team familie en jeugd, zodat zij al enige voorbereidingshandelingen kunnen treffen.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 24 december 2008 Naar boven