Gemeente Rotterdam

In 2008 is gestart met de bouw van 2147 nieuwe woningen in Rotterdam. Bouwend Nederland voorspelde een landelijke productie-uitval van 50% als gevolg van de kredietcrisis. De Rotterdamse woningbouwopgave van 3.200 woningen per jaar is minder hard getroffen dan voorspeld.

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) wijst op het belang van doorpakken en de lange termijn opgave: We hebben in Rotterdam samen met marktpartijen alles uit de kast getrokken om de uitval zoveel mogelijk te beperken. Wat nu niet wordt gestart, wordt over een paar jaar niet opgeleverd. Tegen die tijd is de economie aangetrokken en dreigt een tekort aan woningen en vakmensen om ze te bouwen. Om dit te voorkomen gaan we door met extra inzet. Duidelijk is dat we in 2009 keuzes moeten maken, het binden van de Rotterdammers staat centraal: de nieuw te bouwen woningen moeten naadloos aansluiten op de vraag.

In 2006 is gestart met de bouw van 3373 woningen, in 2007 waren dat 3407. In 2008 is begonnen met de bouw van 2147 nieuwe woningen, 1315 door corporaties en 832 door ontwikkelaars. De best presterende corporatie dit jaar is Vestia met 401 woningen. Onder de ontwikkelaars is dit Van der Looy met 140 woningen.

Gezamenlijke maatregelen
In het voorjaar van 2008 kwamen de eerste signalen van een stagnerende woningmarkt. Daardoor stegen de bouwkosten en mislukten een aantal aanbestedingen. De kredietcrisis had gevolgen voor de financiering van projecten en het consumentenvertrouwen.

Toen heeft Rotterdam een speciaal team in het leven geroepen dat wekelijks bijeen komt om knelpunten te bespreken. In november zijn de gemeente en ruim 40 marktpartijen een paar dagen bijeen geweest om mogelijkheden te bespreken om de woningmarkt een duw in de rug te geven. Dit heeft geleid tot maatregelen op het vlak van consumentenvertrouwen, financierbaarheid en risicoreductie van nieuwbouwprojecten voor projectontwikkelaars.

De gemeente heeft samen met een aantal andere partijen een landelijke werkgroep opgericht en de Minister van WWI gewezen op maatregelen die het Rijk kan nemen. Daarbij gaat het om het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie en het verhogen van de toepassing van het waarborgfonds voor woningen. Door de overdrachtsbelasting te verminderen kan onder meer de omzetting van koop naar huur en de noodzakelijke doorstroom gefaciliteerd worden.

Rotterdam houdt vast aan de ambities van de Stadsvisie voor een aantrekkelijke woonstad met een sterke economie. De woningbouwopgave is essentieel om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad te versterken. De gemeente gaat door met het nemen van onorthodoxe maatregelen, het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden en het maken van scherpe keuzes om Rotterdammers te binden aan de stad.

Bron: Bestuursdienst, 24-12-2008