Gemeente Lelystad

Exploitatievergunning voor horeca

Met ingang van 1 januari 2009 is het voor bepaalde ondernemers in de horeca verplicht om te beschikken over een exploitatievergunning. Het gaat om alle horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken, zoals discotheken en cafés. Alleen restaurants hoeven deze exploitatievergunning niet te hebben.

Met de exploitatievergunning is het voor de gemeente mogelijk om van te voren te kunnen beoordelen of het bedrijf een onevenredige negatieve invloed heeft op het woon- en leefklimaat en de openbare orde in de omgeving. Ook bestaande zaken hebben zon vergunning nodig.

Tegengaan overlast

De exploitatievergunning biedt een extra mogelijkheid om overlast en problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid aan te kunnen pakken. Om de invoering van de exploitatievergunning zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan de vergunning tot 1 juli 2009 kosteloos worden aangevraagd.

De betreffende ondernemers worden schriftelijk op de hoogte gesteld ontvangen een brief met nadere uitleg hierover. Ondernemers hoeven de vergunning voor hun zaak maar één keer aan te vragen. Deze is op naam en locatie. Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Ruimtelijke Dienstverlening, telefoon (0320) 278 408.


---