KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

24-12-2008

Bijeenkomst Mosselzaad-invanginstallaties

Op 16 en 17 december 2008 heeft het Ministerie van LNV in Goes en in Harlingen bijeenkomsten gehouden over het beleid van de
Mosselzaad-invanginstallaties (MZIs).

Een MZI is een verzameling touwen of netten die in het water wordt gehangen met de bedoeling dat mosselzaad zich er aan zal hechten. Vrij algemeen heerst de overtuiging dat deze manier van verwerven van mosselzaad een duurzamer manier is dan het mosselzaad van de bodem op te vissen.

Bij de bijeenkomsten hebben vertegenwoordigers van het
Watersportverbond er voor gepleit de MZIs zoveel mogelijk buiten het water te houden dat gebruikt wordt voor de pleziervaart. Dat is vooral op de Waddenzee, die ondieper is dan de Oosterschelde, een probleem, omdat MZIs op tamelijk diep water moeten liggen. Een oplossing die LNV in gedachten had, om ook MZIs boven reeds verhuurde mosselpercelen te leggen, brengt geen soelaas omdat over die percelen bij hoogwater volop gevaren wordt. Tijdens de bijeenkomst in Harlingen werd door LNV opnieuw aangegeven dat het oostelijk Wad vrij moet blijven van MZI's.

Het Watersportverbond is tevreden dat nu rekening zal worden gehouden met de veiligheid van de (plezier-)vaart, maar ziet in de MZIs toch een beperking van het vaargebied. Er zijn al gebieden gesloten op grond van de Natuurbeschermingswet (art.20) en wat de Natura2000 gebieden nog voor verder gaande beperkingen zal brengen, is ons vooralsnog onbekend.

Het Watersportverbond vraagt zich dan ook hardop af waar de vrijheid van het varen blijft.
De bij de besprekingen aanwezige mosselvissers en mosselhandelaren zien nogal wat problemen. Een MZI is een kostbaar middel voor het verzamelen van mosselzaad en met de voorgenomen oppervlakte kan slechts de helft van het benodigde zaad worden verzameld. Aanvullende maatregelen als import van zaad zullen dus nodig zijn. Een MZI alleen is niet zaligmakend.