Gemeente Zijpe


2008-12-16 Ondertekening convenant dorpsraden gemeente Zijpe
Maandagavond, 15 december 2009, hebben de gemeente Zijpe en de dorpsraden het convenant samenwerking dorpsraden gemeente Zijpe ondertekend.

Het doel van het convenant is de samenwerking tussen de dorpsraad en de gemeente Zijpe te reguleren en daarmee de belangen van de gemeenschappen structureel te vertegenwoordigen.

Spelregels
In 2007 is onderzoek gedaan naar de visie van de dorpsraden op de verhouding dorpsraad gemeente Zijpe. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek is in november 2007 een bijeenkomst georganiseerd met het college van burgemeester en wethouders en de dorpsraden. Tijdens deze bijeenkomst is besloten dat er spelregels worden opgesteld, om te komen tot een optimale samenwerking tussen de dorpsraden en de gemeente. Legitimiteit is hierbij een belangrijk onderwerp; de dorpsraden worden verondersteld de dorpen, waarvoor ze actief zijn, te vertegenwoordigen.

Voor de dorpsraden is de informatievoorziening erg belangrijk; de gemeente Zijpe wordt gevraagd een proactieve houding aan te nemen met betrekking tot het informeren van de dorpsraden.

Concept-convenant
Op 6 februari 2008 heeft het college met de gemeenteraad gesproken over de samenwerking met de dorpsraden en het opstellen van spelregels voor deze samenwerking. Hier is een voorstel uit voortgekomen dat op 29 mei 2008 met het college, de dorpsraden en een afvaardiging van de gemeenteraad is besproken. Na enige aanpassing heeft dit voorstel geleid tot het concept-convenant dat ter beoordeling naar de dorpsraden is gestuurd. Na verwerking van suggesties en opmerkingen is het convenant aangeboden aan de gemeenteraad. De raad heeft het convenant op 9 december 2009 vastgesteld. De voorzitters van de dorpsraden en de burgemeester hebben op 15 december 2009 hun handtekening onder het convenant gezet.

Na een jaar zal de samenwerking worden geëvalueerd.

Convenant samenwerking dorpsraden - gemeente Zijpe