Eigen risico terug na operatie in geselecteerde ziekenhuizen

24/12/2008 10:50

UVIT

Verzekerden bij Univé-VGZ-IZA-Trias kunnen het verplicht eigen risico van 155 euro in 2009 terugkrijgen wanneer zij bij bepaalde operaties kiezen voor geselecteerde ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, doelmatigheid en geografische ligging. Het is voor het eerst dat Univé-VGZ-IZA-Trias zijn verzekerden op deze manier beloont voor hun zorgkeuze.

Iedere zorgverzekerde in Nederland heeft voor 2009 een wettelijk vastgesteld eigen risico van 155 euro. De eerste 155 euro aan zorgbehandelingen moeten de verzekerden dus zelf betalen, daarna worden de kosten volgens de polisvoorwaarden vergoed. Univé-VGZ-IZA-Trias maakt daarop nu een uitzondering voor een aantal operaties: wanneer de verzekerde kiest voor een dergelijke operatie in een van de geselecteerde ziekenhuizen, krijgt hij of zij het eigen risico van 155 euro terugbetaald.

Het gaat om de volgende operaties: heuparthrose, kniearthrose, liesbreuk, meniscus (knie) en voorste kruisband (knie). Daarbij geldt dat er daadwerkelijk een operatie moet plaatsvinden. Een poliklinisch bezoek waarop geen operatie volgt, geeft dus geen recht op terugbetaling van het eigen risico.

Ziekenhuizen

Om na de operatie het eigen risico terug te krijgen, kan de verzekerde kiezen uit elf ziekenhuizen, verspreid over heel Nederland. Met deze aanpak, die zowel voordelen biedt voor de verzekerden als voor de geselecteerde ziekenhuizen, ziet Univé-VGZ-IZA-Trias voor de toekomst meer mogelijkheden om de kwaliteit van de zorg te stimuleren. Ook andere operaties en andere ziekenhuizen kunnen dan hiervoor in aanmerking komen.

Voor de genoemde operaties gaat het om de volgende ziekenhuizen:

Ikazia Ziekenhuis Rotterdam

Medisch Centrum Haaglanden Den Haag

Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp

St. Antonius Ziekenhuis/Mesos Medisch Centrum Nieuwegein/Utrecht

St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Maxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven

Atrium Medisch Centrum Heerlen

Radboud Ziekenhuis Nijmegen

Medisch Spectrum Twente Enschede

Universitair Medisch Centrum Groningen

Een ziekenhuis in Amsterdam wordt later nog aan de lijst toegevoegd.

Merken waar teruggaaf eigen risico voor geldt

De teruggaaf van het verplicht eigen risico geldt voor alle merken en volmachten van Univé-VGZ-IZA- Trias, met uitzondering van IZZ, IZA gemeentezorgpolis (VNG), IZA Cura en ZEKUR. Voor ZEKUR bestaan aparte afspraken voor de teruggave van het verplicht eigen risico: hierbij gaat het om 'de pil' wanneer die wordt afgeleverd door de ZEKUR-internetapotheek en om fysiotherapie bij een van de voorkeurspraktijken fysiotherapie.

Meer informatie

Meer informatie over de terugbetaling van het eigen risico, de aangewezen behandelingen en ziekenhuizen, is te vinden op de sites van Univé, VGZ, IZA en Trias.





http://www.uvit.nl/