Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Brief aan de Tweede Kamer over de conclusies van de Ronde Tafel Conferentie van 15 december 2008

22 december 2008

Op 15 december 2008 heeft te Curaçao onder voorzitterschap van minister-president Balkenende de eerste Toetsings-Ronde Tafel Conferentie plaatsgevonden. Hoewel er nog belangrijke stappen te zetten zijn, is met deze RTC een belangrijke stap gezet in het staatkundig veranderingsproces van de Nederlandse Antillen. Mede namens de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zend ik u hierbij de conclusies van de RTC. Kortheidshalve verwijs ik u voor de inhoud van de afspraken naar deze bijlage.

Na afloop van de RTC heb ik de drie kantoren van het Regionaal Service Centrum op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geopend. In deze centra zullen uitvoerende diensten van de Rijksoverheid samenwerken. Daarnaast heeft de minister van Justitie samen met de Antilliaanse minister van Justitie 16 december op Bonaire een gedeelte van het Huis van Bewaring heropend dat met Nederlandse middelen is gerenoveerd. Afgelopen week heb ik tevens een bedrag van EUR 203 miljoen overgemaakt naar een bestemmingsrekening bij de Bank Nederlandse Antillen ten behoeve van de sanering van de betalingsachterstanden van het Land Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Zodra aan alle afgesproken voorwaarden is voldaan, zal worden gestart met de daadwerkelijke schuldsanering.

In januari 2009 zal ik u de reguliere voortgangsrapportage over het staatkundig veranderingsproces toezenden. Ik zal u in januari ook het standpunt van de regering over de voorlichting van de Raad van State inzake de mogelijkheden voor een gefaseerde herstructurering van de BES-eilanden doen toekomen.

DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

drs. A. Th. B. Bijleveld-Schouten