Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Nieuw hondenpoepbeleid voor bebouwde kom

gepubliceerd op : 24-12-2008

De gemeente wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de hiaten van het huidige hondenpoepbeleid Door de stadsuitbreidingen en herinrichtingen geven de poeproutes veel overlast voor de aangrenzende percelen. Daarnaast bestaat er onduidelijkheid waar de poeproutes gesitueerd zijn. Ook zijn de hondenbezitters van mening dat er te weinig losloopgebieden zijn binnen de bebouwde kom.

Binnen het huidige beleid zijn er een tweetal aangewezen gebieden te onderscheiden:

1. Het losloopgebied. Hier mag de hond loslopen, maar de poep moet worden opgeruimd. InOldenzaal zijn slechts een beperkt aantal losloopgebieden.

2. De poeproutes. Deze routes lopen langs struikgewas en bosschages. De honden dienen hier aangelijnd te zijn. De poep mag hier blijven liggen wanneer de uitwerpselen in de struiken worden gedeponeerd.

Voor alle overige gebieden geldt een aanlijnverplichting en de poep moet worden opgeruimd.

Wethouder Frits Rorink: "Het nieuwe beleid is gericht op minder maar duidelijke regelgeving waarbij een betere controle en handhaving mogelijk is. Daarnaast is tegemoet gekomen aan de vragen van hondenbezitters voor meer losloopgebieden."

Het nieuwe beleid ziet er als volgt uit:

1. De huidige poeproutes worden opgeheven.
2. Het aantal losloopgebieden wordt fors uitgebreid en hier hoeven de honden niet te worden aangelijnd. Wel geldt hier een algehele opruimplicht voor.

3. Voor de overige gebieden geldt dat de hond aangelijnd moet zijn en ook hier geldt een algehele opruimplicht.

Bovenstaande beleidsregels zijn alleen van toepassing binnen de bebouwde kom en gelden vanaf 1 maart 2009.

De oude, bestaande `Hondenpoepwijzer' wordt vervangen door een nieuwe folder, de `Hondenwijzer'. Hierin staat het nieuwe beleid beschreven en de folder bevat tevens een overzichtskaart van de losloopgebieden. De `Hondenwijzer' zal huis-aan-huis worden verspreid. Niet-hondenbezitters nemen dan ook kennis van zowel de algehele opruimplicht alsmede de aangewezen losloopgebieden. Hierdoor wordt de sociale controle versterkt.