Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Oldenzaal streeft naar verdere daling uitkeringsgerechtigden

gepubliceerd op : 24-12-2008

Sinds de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) op 1 januari 2004 heeft de gemeente Oldenzaal diverse succesvolle instrumenten en methodieken ontwikkeld om uitkeringsgerechtigden te ondersteunen richting werk of andere maatschappelijke activiteiten.

Door de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden, dat boven het landelijk gemiddelde ligt, is de samenstelling van het bestand gewijzigd. Om voor een verdere daling te zorgen, ontwikkelt de gemeente nieuwe begeleidingsmethodieken en vindt samenwerking plaats op meerdere beleidsterreinen.

Succesvolle daling van het uitkeringsbestand

Het aantal huishoudens tot 65 jaar met een Wwb-uitkering is in Oldenzaal sinds de invoering van deze wet gedaald van 456 op 1 januari 2004 naar 352 op 1 december 2008. Deze daling - die ruim 2% boven het landelijk gemiddelde ligt - is mede te danken aan het succesvolle Oldenzaalse reïntegratiebeleid. Oldenzaal heeft de afgelopen jaren diverse voorzieningen ontwikkeld en ingekocht op het gebied van scholing, training en begeleiding. Vooral de groep uitkeringgerechtigden die relatief gezien minder ver van de arbeidsmarkt afstaat heeft hiervan geprofiteerd. Het huidige bestand heeft gemiddeld genomen dan ook een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen is er sprake van een lange werkloosheidsduur, ook sociale, mentale en /of fysieke problemen lijken de afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten. Dit is een landelijk beeld.

Inzet op arbeidsparticipatie

In juni 2007 is tussen het Rijk en de gemeenten de afspraak gemaakt dat gemeenten nog intensiever inzetten op een verdere daling van het Wwb-bestand. De doelstelling is dat het bestand eind 2011 met 25% omlaag gebracht is ten opzichte van begin 2007. Inmiddels heeft Oldenzaal een daling van 12% gerealiseerd. Oldenzaal houdt vast aan de ambitie om 25% te halen, ondanks de onlangs ingezette recessie en de onzekerheden die dit met zich meebrengt. Maatschappelijk gezien is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen teruggebracht worden in het arbeidsproces, ook om de komende vergrijzing op te vangen. Juist in tijden van economische tegenwind is het daarom extra van belang, te blijven investeren in mensen. Voorkomen moet worden dat een bepaalde groep aan de kant blijft staan. Iedereen is nodig!

Inzet op deelname aan de samenleving

Oldenzaal is er vanaf de start van de Wwb al op gericht zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden te activeren.Activering is een breder begrip dan reïntegratie of toeleiding naar de arbeidsmarkt. Activering is in eerste instantie gericht op arbeidsparticipatie maar daar waar dat (nog) niet kan, ook op maatschappelijke activering en meedoen aan de samenleving. Want ook door vrijwilligerswerk of de zorg voor anderen kunnen mensen een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de samenleving.
Multidisciplinaire begeleiding

De gemeente onderzoekt nieuwe en multidisciplinaire begeleidingsmethodieken, zoals de ontwikkeling van een zogenaamd activeringshuis en de inzet van een gezinscoach. Wethouder Termijtelen: "Met deze nieuwe begeleidingsmethodieken hopen we ook de laatste groep mee te kunnen laten doen aan de samenleving, zo mogelijk als opstap naar werk. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor het college."

Activeringshuis

Binnen een activeringshuis volgt elke uitkeringsgerechtigde een op maat gemaakt traject. In dat begeleidingstraject kunnen meerdere voorzieningen worden ingezet. Voorbeelden daarvan zijn medische en arbeidskundige diagnoses, diverse werkactiviteiten, sportactiviteiten en taaltrainingen. Ook is er aandacht voor de sociale en mentale begeleiding van de klant. Een dergelijk integraal traject moet het mogelijk maken dat de uitkeringsgerechtigde weer deel kan gaan nemen aan het arbeidsproces of (als opstap hier naar toe) op andere wijze een bijdrage aan de samenleving kan leveren.
Gezinscoach

Daarnaast is het voor andere Wwb-uitkeringsgerechtigden nodig dat het traject vanuit de zorg en de hulpverlening wordt opgepakt. Bij deze groep zijn er veel andere problemen die ook opgelost moeten worden. Daarom kijkt de gemeente Oldenzaal naar de mogelijkheid om een gezinscoach in te zetten. Deze persoon kijkt naast de mogelijkheden voor arbeidsparticipatie vooral eerst naar andere zaken die ook opgelost moeten worden. Om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt is het belangrijk om de problemen bij de bron, en in de context van het hele gezin, aan te pakken. Hier stuurt de gezinscoach op.